...

Υπερτροφία Αμυγδαλών

Home  /  Υπερτροφία Αμυγδαλών
Ανώνυμο Σχέδιο 4

Γράφει ο ΩΡΛ Δρ. Σουλαντίκας Κωνσταντίνος

Αν.Διευθυντής  στην ΩΡΛ κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Εξωτερικός συνεργάτης Ευρωκλινικής Αθηνών, Αθηναικής, Μετροπολιταν, Ιατρικό Π.Φαληρου και ΩΡΛ κλινικής Αθηνών
Υπερτροφικές Αμυγδαλές

Τι είναι οι υπερτροφικές αμυγδαλές;

Υπερτροφία των αμυγδαλών ονομάζεται η χρόνια διόγκωση του λεμφικού ιστού που εντοπίζεται στα παρίσθμια (κοιλότητες στο βάθος του στόματος). Στα παιδιά συνοδεύεται συνήθως από διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Οι αμυγδαλές αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και θεωρούνται χρήσιμες για την καταπολέμηση μικροβίων μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Η υπερτροφία τους μπορεί να είναι παρούσα από τη γέννηση ή να συμβεί στην παιδική και προ-εφηβική ηλικία όπου, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρείται φυσιολογική μεγέθυνσή τους. Ενδιάμεσα και μετά το πέρας αυτών των περιόδων, οι αμυγδαλές κανονικά μικραίνουν σε μέγεθος.

Με την πάροδο του χρόνου, οι αμυγδαλές τελικά μπορεί να μικρύνουν από μόνες τους ή να παραμείνουν υπερτροφικές μέχρι την ενήλικη ζωή. Οι συχνές φλεγμονές των αμυγδαλών οδηγούν συχνά σε αύξηση του μεγέθους τους, το οποίο παραμένει μετά τη θεραπεία της αμυγδαλίτιδας.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Οι υπερτροφικές αμυγδαλές δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. Το αν θα ταλαιπωρήσουν ή όχι τον άνθρωπο εξαρτάται από το μέγεθός τους σε σχέση με την ανατομία και το μέγεθος της στοματικής κοιλότητας. Τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλούν είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Διαταραχές ύπνου (ροχαλητό, άπνοιες, κόπωση την ημέρα)
  • Αλλαγή της φωνής
  • Κακοσμία στόματος
  • Δυσκολία στην κατάποση

Στα παιδιά τα συμπτώματα μπορεί να είναι θορυβώδη με ανορεξία, δυσκολία στο τάισμα, καθυστέρηση της ανάπτυξης, ανήσυχο ύπνο και ήπια διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Σε προχωρημένες καταστάσεις, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα με την καρδιά και το αναπνευστικό καθώς και ανωμαλίες διάπλασης του στόματος και του προσώπου τους.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από ωτορινολαρυγγολόγο με τον απλό έλεγχο της στοματικής κοιλότητας. Οι υπερτροφικές αμυγδαλές είναι μεγάλες σε μέγεθος, με λεία επιφάνεια χωρίς πυώδη βύσματα και μπορεί να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους στη μέση γραμμή. Συχνά ο υπερτροφικός λεμφικός ιστός έχει στην επιφάνεια του μικρές κοιλότητες ή κρύπτες μέσα στις οποίες εγκλωβίζονται υπολείμματα τροφών που προκαλούν την κακοσμία στόματος. Οι καλοήθης υπερπλασία των αμυγδαλών είναι και από τις δύο μεριές. Η μονόπλευρη υπερτροφία πρέπει να κινεί υποψίες και συστήνεται πάντα βιοψία για τον αποκλεισμό κακοήθων βλαβών.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπευτική προσέγγιση στα παιδιά εξαρτάται από την ηλικία τους και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το παιδί να ξεπεράσει τα 5 έτη ή να μεγαλώσει κι άλλο, αν δεν έχει σοβαρά προβλήματα, έτσι ώστε η αμυγδαλές να μικρύνουν από μόνες τους. Σε περίπτωσεις σοβαρής υπνικής άπνοιας, διαταραχής της ανάπτυξης λόγω δυσφαγίας, ανατομικής δυσπλασίας του προσώπου και καρδιοαναπνευστικών επιπλοκών, συστήνεται άμεσα η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis