Υπερτροφία Αμυγδαλών

Home  /  Υπερτροφία Αμυγδαλών
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι;

Υπερτροφία των αμυγδαλών ονομάζεται η χρόνια διόγκωση του λεμφικού ιστού που εντοπίζεται στα παρίσθμια (κοιλότητες στο βάθος του στόματος). Στα παιδιά συνοδεύεται συνήθως από διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Οι αμυγδαλές αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και θεωρούνται χρήσιμες για την καταπολέμηση μικροβίων μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Η υπερτροφία τους μπορεί να είναι παρούσα από την γέννηση ή να συμβεί στην παιδική και προ-εφηβική ηλικία όπου, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρείται φυσιολογική μεγέθυνσή τους. Ενδιάμεσα και μετά το πέρας αυτών των περιόδων, οι αμυγδαλές κανονικά μικραίνουν σε μέγεθος. Με την πάροδο του χρόνου, οι αμυγδαλές τελικά μπορεί να μικρύνουν από μόνες τους ή να παραμείνουν υπερτροφικές μέχρι την ενήλικη ζωή. Οι συχνές φλεγμονές των αμυγδαλών οδηγούν συχνά σε αύξηση του μεγέθους τους, το οποίο παραμένει μετά την θεραπεία της αμυγδαλίτιδας.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Οι υπερτροφικές αμυγδαλές δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. Το αν θα ταλαιπωρήσουν ή όχι τον άνθρωπο εξαρτάται από το μέγεθός τους σε σχέση με την ανατομία και το μέγεθος της στοματικής κοιλότητας. Τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλούν είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Διαταραχές ύπνου (ροχαλητό, άπνοιες, κόπωση την ημέρα)
  • Αλλαγή της φωνής
  • Κακοσμία στόματος
  • Δυσκολία στην κατάποση

Στα παιδιά τα συμπτώματα μπορεί να είναι θορυβώδη με ανορεξία, δυσκολία στο τάισμα, καθυστέρηση της ανάπτυξης, ανήσυχο ύπνο και ήπια διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Σε προχωρημένες καταστάσεις, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα με την καρδιά και το αναπνευστικό καθώς και ανωμαλίες διάπλασης του στόματος και του προσώπου τους.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από ωτορινολαρυγγολόγο με τον απλό έλεγχο της στοματικής κοιλότητας. Οι υπερτροφικές αμυγδαλές είναι μεγάλες σε μέγεθος, με λεία επιφάνεια χωρίς πυώδη βύσματα και μπορεί να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους στη μέση γραμμή. Συχνά ο υπερτροφικός λεμφικός ιστός έχει στην επιφάνεια του μικρές κοιλότητες ή κρύπτες μέσα στις οποίες εγκλωβίζονται υπολείμματα τροφών που προκαλούν την κακοσμία στόματος. Οι καλοήθης υπερπλασία των αμυγδαλών είναι και από τις δύο μεριές. Η μονόπλευρη υπερτροφία πρέπει να κινεί υποψίες και συστήνεται πάντα βιοψία για τον αποκλεισμό κακοήθων βλαβών.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπευτική προσέγγιση στα παιδιά εξαρτάται από την ηλικία τους και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το παιδί να ξεπεράσει τα 5 έτη ή να μεγαλώσει κι άλλο, αν δεν έχει σοβαρά προβλήματα, έτσι ώστε η αμυγδαλές να μικρύνουν από μόνες τους. Σε περίπτωσεις σοβαρής υπνικής άπνοιας, διαταραχής της ανάπτυξης λόγω δυσφαγίας, ανατομικής δυσπλασίας του προσώπου και καρδιοαναπνευστικών επιπλοκών, συστήνεται άμεσα η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.

Μίλησαν για τον γιατρό

Κωστας Τσιαμαντας
Κωστας Τσιαμαντας
18. Μάιος, 2022.
Το καλύτερο ιατρείο με τα καλύτερα χέρια ΩΡΛ
Ioannis Georgakopoulos
Ioannis Georgakopoulos
25. Aρίλιος, 2022.
Τόσα χρόνια δεν τον αλλάζω με τίποτα Απλός , υπομονετικός , ακούει και δίνει λύσεις . ΛΎΣΕΙΣ Όχι αστεια
Αποστολησ Γραβανησ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
8. Δεκέμβριος, 2021.
Έκανα χειρουργείο διαφράγματος και δεν κατάλαβα τίποτα από πόνο τον συνιστώ με 1000 Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Giorgos Kastos
giorgos Kastos
11. Iούνιος, 2021.
Είναι. Ο. Τέλειος γιατρός και στη δουλειά του και πάνω απολα άνθρωπος με Α κεφαλαίο!!!!!!!🔝🔝🔝
Νάνσυ Μάρκου
Νάνσυ Μάρκου
24. Φεβρουάριος, 2021.
Ο καλύτερος ιατρός!! Απίστευτος άνθρωπος και τρομερός επιστήμων! ❤
Eleni Kan
eleni kan
15. Oκτώβριος, 2020.
Ο άνθρωπος είναι Θεός!!!Υπέροχος άνθρωπος και γιατρός!.Αν δεν ήταν αυτός εγώ δεν θα υπήρχα τώρα!!!!
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ