Ιγμορίτιδα

Home  /  Ιγμορίτιδα
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι η ιγμορίτιδα;

Ιγμορίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των ιγμόρειων άντρων. Τα ιγμόρεια είναι οι μεγαλύτεροι παραρρίνιοι κόλποι του προσώπου και βρίσκονται στο μάγουλο ακριβώς κάτω από τα μάτια μας. Υπάρχουν άλλα 2 ζευγάρια παραρρίνιων κοιλοτήτων (μετωπιαίοι και σφηνοειδείς) καθώς και πολλοί, μικρότεροι κόλποι (ηθμοειδείς). Οι παραρρίνιοι κόλποι πρακτικά είναι κοιλότητες του κρανίου του προσώπου που ρόλο έχουν να θερμαίνουν και να υγραίνουν τον εισπνεόμενο αέρα, να αυξάνουν την ένταση της φωνής και να ελαφραίνουν το κεφάλι διότι φυσιολογικά περιέχουν αέρα. Οι κόλποι παράγουν βλέννα για την εφύγρανση της μύτης και επικοινωνούν με την ρινική κοιλότητα μέσω στομίων. Η απόφραξη των στομίων αυτών για οποιοδήποτε λόγο προκαλεί στάση της βλέννας στις κοιλότητες και ανάπτυξη μικροβίων που έχουν ως επακόλουθο την δημιουργία φλεγμονής από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η παραρρινοκολπίτιδα διαχωρίζεται με βάση την διάρκεια των συμπτωμάτων σε οξεία (έως 1 μήνα), υποξεία (1-3 μήνες) και χρόνια (πάνω από 3 μήνες).

Ποια τα βασικά συμπτώματα; Υπάρχει πονοκέφαλος;

Τα συχνότερα συμπτώματα της παραρρινοκολπίτιδας,  έρχονται συνήθως μετά από ένα κρυολόγημα που δεν βελτιώνεται ή χειροτερεύει διάρκειας περίπου 1 εβδομάδα.

 • Πυρετός
 • Ρινική συμφόρηση με έκκριμα πράσινο ή πύου
 • Οπισθορρινικές εκκρίσεις
 • Άισθημα βουλώματος στα αυτιά
 • Κακοσμία στόματος
 • Πονόλαιμος
 • Βήχας
 • Κακουχία, κόπωση
 • Πονοκέφαλος
 • Πόνος στο πρόσωπο κατά το σκύψιμο ή την πίεση με τα δάχτυλα

Στα παιδιά λόγω περιορισμένης επικοινωνίας και μειωμένης ανάπτυξης των κόλπων τους, πρέπει να ελέγχονται για παραρρινοκολπίτιδα στις ακόλουθες περιπτώσεις: λοίμωξη του αναπνευστικού που αρχικά βελτιώνεται και μετά επιδεινώνεται, υψηλός πυρετός για πάνω από 3 ημέρες και σε παρουσία ρινικού εκκρίματος που δεν μειώνεται για περισσότερο από 10 ημέρες.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση μπορεί να γίνει από ωτορινολαρυγγολόγο με την κλινική εξέταση και την επισκόπηση της ρινικής κοιλότητας με ρινοσκόπιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενδοσκόπηση της μύτης με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν οι ακτινογραφίες προσώπου αλλά σήμερα δεν θεωρούνται απαραίτητες καθώς έχουν περιορισμένη ακρίβεια. Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει μπορεί να συσταθεί στον ασθενή να κάνει αξονική τομογραφία η οποία θα αναδείξει την ανατομία των κόλπων και θα διευκρινίσει την ανάγκη ή όχι πιο επιθετικής παρέμβασης. Σε περίπτωση που η διάγνωση δεν είναι σίγουρη, η μαγνητική τομογραφία των κόλπων μπορεί να δώσει απάντηση σχετικά με την ύπαρξη όγκου ή μυκητίασης.

Οι ενήλικες και τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια παραρρινοκολπίτιδα καλό είναι να ελεγχθούν περισσότερο με: αλλεργικές δοκιμασίες, έλεγχο για καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, δοκιμασίες λειτουργίας των κροσσών της μύτης και ρινική κυτταρολογία. Στα παιδία ειδικά πρέπει να αποκλειστεί η κυστική ίνωση με δοκιμασία χλωρίου στον ιδρώτα.

Ποια τα αίτια;

Η κοινή αιτία στην οποία οφείλονται όλες οι ιγμορίτιδες είναι η απόφραξη των στομίων των κόλπων που οδηγεί σε συσσώρευση βλέννας και ανάπτυξη μικροβίων μέσα στις κοιλότητες.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να ξεκινήσει αυτή η αλυσίδα φαινομένων είναι:

 • Λοιμώξεις και αλλεργίες
 • Δυσλειτουργία του βλεννογόνου των κόλπων συνήθως λόγω καπνίσματος ή ιατρικού συνδρόμου (πχ. Νόσος ακίνητων κροσσών)
 • Ανατομική απόφραξη όπως στραβό διάφραγμα, πολύποδες ρινός, μεγάλα κρεατάκια, κύστες ή όγκους μέσα στη μύτη

Άλλοι πιο σπάνιοι παράγοντες είναι πτήσεις, καταδύσεις, κυστική ίνωση, ανοσοανεπάρκεια και φλεγμονές δοντιών με μεταφορά του μικροβιακού φορτίου προς τα πάνω στο ιγμόρειο άντρο.

Ποια είναι η καλύτερη αντιβίωση για ιγμορίτιδα;

Δεν υπάρχει καλύτερη αντιβίωση για την ιγμορίτιδα και η επιλογή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η χορήγηση ή όχι αντιβίωσης κρίνεται συνυπολογίζοντας την ηλικία, την χρονιότητα της πάθησης, την γενικότερη υγεία του ασθενούς, την ύπαρξη αλλεργιών, τον κίνδυνο επιπλοκών, την κλινική κατάσταση του ασθενούς και τα αποτελέσματα των καλλιεργειών αν κριθεί απαραίτητο να σταλούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες οξείες ιγμορίτιδες οφείλονται σε ιούς που δεν είναι ευαίσθητοι σε αντιβιώσεις. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την χορήγηση αντιβίωσης καθώς και για την διάρκεια και συχνότητα λήψης αυτής.

Υπάρχει θεραπεία χωρίς αντιβίωση – ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Η σημαντικότερη θεραπεία για την οξεία ιγμορίτιδα δεν είναι η αντιβίωση αλλά:

 • Ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό
 • Αποσυμφορητικά σπρέι
 • Παυσίπονη/αντιπυρετική αγωγή για τον πόνο και τον πυρετό
 • Ενυδάτωση και ξεκούραση

Για την αντιμετώπιση της υποξείας και χρόνιας ιγμορίτιδας καθώς και σε μια σοβαρή οξεία που κρύβει κινδύνους και επιπλοκές, η χορήγηση αντιβίωσης είναι συνήθως απαραίτητη μαζί με την συντηρητική θεραπεία που αναφέρθηκε παραπάνω. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση αντιβίωσης επιταχύνει την ίαση στις περισσότερες περιπτώσεις παραρρινοκολπίτιδας.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Σε ποιες περιπτώσεις προχωράμε σε επέμβαση και χειρουργείο; 

Η θεραπεία της χρόνια ιγμορίτιδας όπως είπαμε είναι αρχικά συντηρητική. Ωστόσο αν παρά την φαρμακευτική αγωγή, η οποία έχει χορηγηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα και αρκετές φορές, τα συμπτώματα παραμένουν, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση. Ακόμα, χειρουργείο θα χρειαστούν όσοι εμφανίσουν επιπλοκές στα πλαίσια μιας οξείας ιγμορίτιδας, φαινόμενο σχετικά σπάνιο σήμερα λόγω της έγκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος με φάρμακα. Η χειρουργική επέμβαση που γίνεται σήμερα για την αντιμετώπιση της παραρρινοκολπίτιδας είναι η “Λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων (FESS)”.

Οι στόχοι του χειρουργείου είναι η αφαίρεση των ρυπαρών εκκρίσεων που έχουν εγκλωβιστεί στους κόλπους και η διάνοιξη των στομίων ώστε να βελτιωθεί ο αερισμός τους. Με τις κοιλότητες ανοιχτές, η τοπική θεραπεία με σπρέι και οι ρινικές πλύσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές αφού μπορούν να φτάσουν και στον πιο απομακρυσμένο κόλπο. 

Είναι προσιτό το κόστος για την εγχείρηση;

Το κόστος για την εγχείρηση είναι προσιτό, ωστόσο οι τιμές είναι ανάλογα την περίπτωση του ασθενούς. Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πόσο κοστίζει, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Μίλησαν για τον γιατρό

Κωστας Τσιαμαντας
Κωστας Τσιαμαντας
18. Μάιος, 2022.
Το καλύτερο ιατρείο με τα καλύτερα χέρια ΩΡΛ
Ioannis Georgakopoulos
Ioannis Georgakopoulos
25. Aρίλιος, 2022.
Τόσα χρόνια δεν τον αλλάζω με τίποτα Απλός , υπομονετικός , ακούει και δίνει λύσεις . ΛΎΣΕΙΣ Όχι αστεια
Αποστολησ Γραβανησ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
8. Δεκέμβριος, 2021.
Έκανα χειρουργείο διαφράγματος και δεν κατάλαβα τίποτα από πόνο τον συνιστώ με 1000 Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Giorgos Kastos
giorgos Kastos
11. Iούνιος, 2021.
Είναι. Ο. Τέλειος γιατρός και στη δουλειά του και πάνω απολα άνθρωπος με Α κεφαλαίο!!!!!!!🔝🔝🔝
Νάνσυ Μάρκου
Νάνσυ Μάρκου
24. Φεβρουάριος, 2021.
Ο καλύτερος ιατρός!! Απίστευτος άνθρωπος και τρομερός επιστήμων! ❤
Eleni Kan
eleni kan
15. Oκτώβριος, 2020.
Ο άνθρωπος είναι Θεός!!!Υπέροχος άνθρωπος και γιατρός!.Αν δεν ήταν αυτός εγώ δεν θα υπήρχα τώρα!!!!
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ