...

Τυμπανοπλαστική

Home  /  Τυμπανοπλαστική
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.
Τυμπανοπλαστική

Τι είναι η τυμπανοπλαστική;

Με τον όρο τυμπανοπλαστική αναφερόμαστε στη χειρουργική επέμβαση που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας και ανατομίας του μέσου ωτός. Η απλούστερη μορφή τυμπανοπλαστικής ονομάζεται μυριγγοπλαστική και περιλαμβάνει μόνο την σύγκλειση της τρύπας του τυμπανικού υμένα με τη χρήση μοσχεύματος. Πιο πολύπλοκοι τύποι της επέμβασης συνδυάζουν την επιδιόρθωση της τυμπανικής μεμβράνης με τη αφαίρεση παθολογικού ιστού από το αυτί, την αντικατάσταση των οσταρίων (οσταριοπλαστική) και τη στεγανοποίηση του μέσου ωτός με τη χρήση μοσχεύματος περιτονίας. Σε περίπτωση που η νόσος επεκτείνεται στις μαστοειδείς κυψέλες, η εκτεταμένη χειρουργική αποκατάσταση λέγεται τυμπανο-μαστοειδεκτομή.

Διάτρηση τυμπάνου

Διάτρηση τυμπάνου ονομάζεται η παρουσία μιας τρύπας ή σχισμής στη μεμβράνη που χωρίζει τον έξω ακουστικό πόρο από το μέσο αυτί (τυμπανικός υμένας). Η τρύπα μπορεί να προκληθεί μετά από επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας σαν μοναδική δίοδο απομάκρυνσης του πύου από το μέσο ους. Η παραμονή της τρύπας, της φλεγμονής και της εξόδου ρυπαρού υγρού από το αυτί, είναι οι παράγοντες που θα μετατρέψουν την οξεία μέση ωτίτιδα σε χρόνια. Συχνές είναι οι διατρήσεις τυμπάνου τραυματικής αιτιολογίας, οι οποίες συνήθως κλείνουν μόνες τους και χρειάζονται κάλυψη με αντιβιοτικές σταγόνες και παρακολούθηση. Γενικά οι διατρήσεις που βρίσκονται στις άκρες της τυμπανικής μεμβράνης επουλώνονται δυσκολότερα από τις κεντρικού τύπου, λόγω της μειωμένης αιμάτωσης και έλλειψης επουλωτικού ιστού στην περιφέρεια. Η διάτρηση μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα αγωγής, εμβοές, ίλιγγο και έκκριση ορώδους υγρού από το αυτί.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Πότε προχωράμε σε τυμπανοπλαστική;

Υπάρχουν 5 τύποι τυμπανοπλαστικής που επιλέγονται ανάλογα με την παθολογία του πάσχοντος αυτιού. Βασική προϋπόθεση για να μην αποτύχει το χειρουργείο, είναι η  ομαλή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Οι συχνότεροι λόγοι που προχωράμε στην επέμβαση είναι:

  1. Φλεγμονώδης αιτιολογίας διάτρηση που επιμένει και προκαλεί συχνά επεισόδια ωτόρροιας (χρόνια μέση ωτίτιδα)
  2. Τραυματικής αιτιολογίας διάτρηση που απέτυχε να επουλωθεί λόγω σημείου, μεγέθους ή επιλοίμωξης.
  3. Χολοστεάτωμα
  4. Ωτοσκλήρυνση
  5. Ατελεκτασία τυμπανικής μεμβράνης
  6. Δυσπλασία μέσου ωτός
  7. Διακοπή της ακουστικής αλύσου των οσταρίων

Υπάρχει πόνος;

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος έως μηδαμινός για τον ασθενή και γενικά είναι μια καλά ανεκτή επέμβαση για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι μία ημέρα. Την επόμενη ημέρα ο ασθενής θα πάρει εξιτήριο, θα αφαιρεθεί από το κεφάλι του ο επίδεσμος που τοποθετήθηκε μετά το χειρουργείο, και θα του χορηγηθούν ήπια παυσίπονα και αντιβίωση για 1 εβδομάδα. Επιπλέον θα δοθούν ωτικές σταγόνες που θα ενσταλάζονται στο αυτί για συνολικό διάστημα 1 μήνα. Με το πέρας της εβδομάδας θα γίνει επανεξέταση του χειρουργημένου ωτός και αφαίρεση της γάζας από τον έξω ακουστικό πόρο που τοποθετήθηκε για τη στερέωση του μοσχεύματος. Δεν θα πρέπει να πέσει νερό στο αυτί για περίπου 1 μήνα, ενώ οι κοπιώδης αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγονται για 2 εβδομάδες. Οι μεγάλες αυξομειώσεις της πίεσης (φτέρνισμα, καταδύσεις, πτήσεις με αεροπλάνο κλπ) θα πρέπει να περιοριστούν για περίπου 3 μήνες δηλαδή μέχρι την πλήρη επούλωση του τραύματος.    

Ποιες οι πιθανές επιπλοκές;

Η συνηθέστερη επιπλοκή είναι η αποτυχία της επέμβασης και η απόρριψη του μοσχεύματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια δεύτερη επέμβαση είναι πάντα εφικτή αρκεί να περιοριστούν οι παράγοντες που οδήγησαν στην αποτυχία της πρώτης όπως οι φλεγμονώδεις καταστάσεις ωτός-ρινός-φάρυγγα και η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Σπανιότερες επιπλοκές που σχετίζονται με τη βαρύτητα της χειρουργικής παρέμβασης περιλαμβάνουν πάρεση προσωπικού νεύρου, βαρηκοΐα, εμβοές και μείωση της γεύσης. Η μετεγχειρητική δημιουργία χολοστεατώματος σχετίζεται με φτωχή παρακολούθηση του ασθενούς.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Τι είναι η ενδοσκοπική τυμπανοπλαστική;

Η ενδοσκοπική τυμπανοπλαστική είναι η σύγχρονη χειρουργική αποκατάσταση της παθολογίας του μέσου αυτιού με τη χρήση ενδοσκοπίου σε οθόνη υψηλής ανάλυσης full HD καθώς και εργαλείων μικροχειρουργικής ωτός. Η τομή γίνεται μέσα στον έξω ακουστικό πόρο (ενδοκαναλικά), χωρίς άλλες εξωτερικές τομές και με ελάχιστα επεμβατική τεχνική που σέβεται την ανατομία και τους υγιείς ιστούς. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να ελέγξει και να προσεγγίσει τις πιο δύσβατες κοιλότητες του μέσου ωτός με εκπληκτική ακρίβεια και ασφάλεια.

Τυμπανοπλαστική με λέιζερ

Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται στην ιατρική πράξη από το 1960. Τα πλεονεκτήματα του λέιζερ που χρησιμοποιεί υπέρυθρες, όπως το λέιζερ CO2, είναι η χειρουργική ακρίβεια και η μη τραυματική επαφή με τους ιστούς. Το λέιζερ CO2, σε αντίθεση με τους άλλους τύπους λέιζερ, απορροφάται από την τυμπανική μεμβράνη και δεν καταστρέφει το μέσο ους. Μια μελέτη 150 ασθενών, από το 2013-2016, απέδειξε ότι το CO2 λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική μέθοδος διόρθωσης διατρήσεων τυμπάνου. Στην ίδια μελέτη, η επιτυχής σύγκλειση της τρύπας άγγιξε ποσοστό έως 91% ενώ το 66% των ασθενών βελτίωσαν ταυτόχρονα την ακοή τους.

Ποιο το κόστος για την επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Για να ενημερωθείτε ακριβώς για το κόστος και τις τιμές της επέμβασης, παρακαλώ κλείστε ραντεβού με τον ιατρό. Ο ίδιος θα σας ενημερώσει ακριβώς πόσο κοστίζει η επέμβαση αλλά και τι ακριβώς χρειάζεται για την δική σας περίπτωση.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis