...

Ίλιγγος & Ζάλη

Home  /  Ίλιγγος & Ζάλη
Ανώνυμο Σχέδιο 4

Γράφει ο ΩΡΛ Δρ. Σουλαντίκας Κωνσταντίνος

Αν.Διευθυντής  στην ΩΡΛ κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Εξωτερικός συνεργάτης Ευρωκλινικής Αθηνών, Αθηναικής, Μετροπολιταν, Ιατρικό Π.Φαληρου και ΩΡΛ κλινικής Αθηνών
Ίλιγγος

Τι είναι ο ίλιγγος;

Ίλιγγος είναι η δυσάρεστη διαταραχή της ισορροπίας που βιώνει ένα άτομο και συνήθως εμφανίζεται αιφνιδίως χωρίς προειδοποίηση. Ο ίλιγγος είναι ένα αίσθημα περιστροφής του περιβάλλοντος γύρω από τον ασθενή ή του ασθενούς γύρω από το περιβάλλον. Από ορισμένους περιγράφεται σαν αίσθηση ότι βρίσκονται σε βάρκα ή αναφέρεται απλά σαν αστάθεια. Ο ίλιγγος θέσης είναι η συχνότερη περίπτωση ιλίγγου σε ποσοστό που αγγίζει έως το 80% των περιπτώσεων.

Η πλήρης ονομασία της πάθησης είναι καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (Benign paroxysmal positional vertigo – BPPV). Τα χαρακτηριστικά του είναι ότι συμβαίνει αιφνίδια και το σύμπτωμα της περιστροφής διαρκεί δευτερόλεπτα αλλά εμφανίζεται ξανά, περισσότερο κατά την αλλαγή θέσης του ασθενούς. Ο όρος καλοήθης υποδηλώνει ότι η κατάσταση δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, πολλές διαφορετικές οντότητες μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο ή ζάλη που θυμίζει BPPV και η ακριβής διάγνωση θα πρέπει να γίνεται από ειδικό. Η σωστή διάγνωση θα κρίνει την ορθή και έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.

Τι είναι η ζάλη;

Ο ίλιγγος και η ζάλη είναι συμπτώματα που πολλοί άνθρωποι και ιατροί συγχέουν. Ζάλη είναι η υποκειμενική αντίληψη του ασθενούς ότι χάνει την αίσθηση της ισορροπίας του. Είναι ένα σύνθετο ενόχλημα που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά συμπτώματα όπως την αίσθηση ότι κάποιος σπρώχνει τον ασθενή, το βάδισμα του δεν είναι σταθερό, έχει τάση λιποθυμίας ή νιώθει το κεφάλι του βαρύ/ελαφρύ. Ζάλη που μοιάζει με ίλιγγο μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες διαθλαστικές ανωμαλίες των οφθαλμών, όπως είναι η μυωπία και η πρεσβυωπία, σε ανθρώπους που δεν έχουν αντιληφθεί ότι την έχουν ή δεν έχουν ελεγχθεί από οφθαλμίατρο τα τελευταία χρόνια. Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί επίσης να μιμηθεί συμπτώματα ιλίγγου και η εκτίμηση από νευροχειρουργό ή ορθοπεδικό συχνά είναι βοηθητική. Η αρχική εκτίμηση της ζάλης οφείλει να γίνεται από νευρολόγο ή ωτορινολαρυγγολόγο και σε επόμενο στάδιο, ανάλογα με τα συνοδά συμπτώματα της ζάλης, η κατάσταση μπορεί να χρήζει περαιτέρω εξέτασης από καρδιολόγο για τον έλεγχο αρρυθμιών ή διαταραχών της πίεσης (υπέρταση/υπόταση).

Ποια τα βασικά αίτια;

Ίλιγγος μπορεί να θεωρηθεί μια ψευδαίσθηση της κίνησης του ασθενούς η οποία στη πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Το πρώτο βήμα είναι να καθοριστεί αν πρόκειται για ίλιγγο ή για ζάλη άλλης αιτιολογίας. Μόλις τεθεί η διάγνωση του ιλίγγου, το επόμενο βήμα είναι να ελεγχθεί αν ο ίλιγγος είναι κεντρικής ή περιφερικής αιτιολογίας. Ο περιφερικής αιτιολογίας ίλιγγος οφείλεται σε διαταραχές (σοβαρές ή καλοήθεις) στο λαβύρινθο ή στο αιθουσαίο νεύρο του έσω ωτός όπως:

 1. Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV)
 2. Αιθουσαία νευρίτιδα (φλεγμονή του νεύρου συνήθως από ιούς)
 3. Λαβυρινθίτιδα
 4. Νόσος Meniere
 5. Τραυματισμός του έσω ωτός
 6. Ωτικός έρπητας ζωστήρας

Ο κεντρικός ίλιγγος είναι σοβαρότερος και συνοδεύεται από συμπτώματα που υποδηλώνουν συμμετοχή του εγκεφάλου. Οι συχνότερες αιτίες κεντρικής αιτιολογίας ιλίγγου είναι:

 1. Αγγειακά εγκεφαλικά ή παρεγκεφαλιδικά επεισόδια (ισχιαιμικά, ανευρύσματα)
 2. Όγκοι κεντρικού νευρικού συστήματος (πχ ακουστικό νευρίνωμα)
 3. Λοιμώξεις (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα)
 4. Τραυματισμοί στο κεφάλι (πχ τροχαίο ατύχημα)
 5. Νευρολογικά σύνδρομα (πολλαπλή σκλήρυνση, ημικρανία)
Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Τα βασικά συμπτώματα και σημεία του ιλίγγου είναι η διαταραχή της ισορροπίας, το αίσθημα περιστροφής, η ναυτία με ή χωρίς εμετό και η ακούσιες οφθαλμικές κινήσεις γνωστές και ως νυσταγμός. Η κατεύθυνση, η διάρκεια και η επιμονή του νυσταγμού δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες στον ιατρό για τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης. Η παρουσία βαρηκοΐας και εμβοών που δεν προϋπήρχαν πριν το επεισόδιο ιλίγγου, εγείρουν τη υποψία για τη νόσο Meniere, την ωτοσκλήρυνση ή για βλάβες κεντρικού τύπου. Σε περίπτωση συμμετοχής του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να συνυπάρχουν διαταραχή των οπτικών πεδίων, παραλύσεις ή μουδίασματα των άκρων, κινητικές διαταραχές και δυσκαταποσία. Σε κάθε επεισόδιο ιλίγγου σημασία έχουν:

 • Η διάρκεια των συμπτωμάτων (δευτερόλεπτα έως μέρες)
 • Η παρουσία βαρηκοΐας, εμβοών και αισθήματος πληρότητας του αυτιού
 • Το ωτολογικό ιστορικό (χρόνια ωτίτιδα, χολοστεάτωμα)
 • Το ιστορικό ημικρανιών
 • Συστηματικές και μεταβολικές παθήσεις (υπόταση, αναιμία, νεφρολογικά και καρδιολογικά προβλήματα)
Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Η κατάλληλη αντιμετώπιση του περιφερικής αιτιολογίας ίλιγγου πραγματοποιείται από ειδικό ΩΡΛ. Η θεραπευτική επιλογή εξαρτάται από την παθολογία που κρύβεται πίσω από το επεισόδιο ιλίγγου. Στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγούνται κατασταλτικά του λαβυρίνθου (βηταϊστίνη ή διμενυδράτη) από το στόμα, ενδομυϊκά ή σε μορφή υπόθετου. Επίσης, έμφαση πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια μείωσης του άγχους, καλής διατροφής και ξεκούρασης. Στον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης, είναι συνετό τα φάρμακα που αναφέρθηκαν να χορηγούνται μόνο σε έντονα συμπτώματα και για το λιγότερο δυνατό χρονικό διάστημα καθώς έχει αποδειχτεί ότι καθυστερούν την μακροχρόνια αποκατάσταση του ιλίγγου. Αντίθετα, οι θεραπευτικές ασκήσεις όπως η δοκιμασία Epley, που γίνονται στο ιατρείο από τον ΩΡΛ, συχνά βοηθούν πολύ, και δύναται να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  Οδηγίες που δίνονται στον ασθενή είναι η αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα (πχ οδήγηση), η χρήση κολλάρου αυχένα και η αποφυγή απότομων μετακινήσεων του σώματος και της κεφαλής καθώς επιδεινώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Ασκήσεις για ίλιγγο

Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις για ίλιγγο οι οποίες στοχεύουν στην επανεκπαίδευση του λαβύρινθου. Πιο συγκεκριμένα:

Η επιλογή των ασκήσεων αλλά και ο τρόπος που πραγματοποιούνται ορίζεται έπειτα από συνεννόηση με τον ΩΡΛ σας.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis