...

Αναβολοτομή

Home  /  Αναβολοτομή
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Η σύγχρονη ενδοσκοπική μικροχειρουργική με τη χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων ωτοχειρουργικής, έχει οδηγήσει σε επαναστατικές θεραπευτικές μεθόδους για τις παθήσεις του αυτιού. Η ανθρώπινη ακοή γίνεται αντιληπτή με τη μεταφορά των ηχητικών κυμάτων πάνω στην τυμπανική μεμβράνη. Η μεμβράνη, με την σειρά της, μεταφέρει την ταλάντωση στα 3 οστάρια του μέσου ωτός (σφύρα, άκμονας και αναβολέας), με τον αναβολέα τελικά να μεταφέρει τα κύματα στην ωοειδή θυρίδα. Η θυρίδα είναι πρακτικά μια οπή προς τις υδάτινες κοιλότητες του έσω ωτός (περίλεμφος, ενδόλεμφος) και από εκεί στον εγκέφαλο για επεξεργασία. Βλάβη μπορεί να προκληθεί σε οποιοδήποτε από τα οστάρια.

Η οσταριοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για να αντικαταστήσει τα οστάρια του μέσου ωτός μετά από πιθανή διάβρωση τους ή διάλυση της σύνδεσής τους. Συνήθως αυτό είναι αποτέλεσμα επιπλοκής χρόνιας μέσης ωτίτιδας που έμεινε αθεράπευτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή οδήγησε στη δημιουργία χολοστεατώματος. Πιο σπάνιες αιτίες είναι η λύση της ακουστικής συνέχειας μετά από τραυματισμούς (ισχυρή πλήξη στο πρόσωπο), η αγενεσία των ακουστικών οσταρίων ή η διάβρωση τους από κάποια κακοήθη βλάβη. Μετά την αφαίρεση των μη λειτουργικών οσταρίων, ακολουθεί η τοποθέτηση προθεμάτων από πλαστικό (Teflon) ή μέταλλο (τιτάνιο) με στόχο την ανακατασκευή του κυκλώματος αγωγής του ήχου. Για τον λόγο αυτό, η οσταριοπλαστική πολύ συχνά συνδυάζεται με τυμπανοπλαστική και ανακατασκευή του έξω ακουστικού πόρου (καναλοπλαστική) όπου αυτό απαιτείται. Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες οσταριοπλαστικής, η τμηματική (PORP) και η ολική ανακατασκευή (TORP).

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!
Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Η περισσότερο θεαματική και χρήσιμη ‘’πλαστική αποκατάσταση των οσταρίων’’ είναι αυτή του μικρότερου οστού του ανθρώπινου σώματος, του αναβολέα. Η αναβολοτομή ή αναβολεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται για τη θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης. Όταν ο αναβολέας δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα πάνω στην ωοειδή θυρίδα λόγω καθήλωσης, τότε η φυσιολογική αγωγή του ήχου διακόπτεται και ο ασθενής πάσχει από βαρηκοΐα αγωγιμότητας που χαρακτηρίζει την ωτοσκλήρυνση.

Κατά την αναβολοτομή γίνεται τομή μέσα στον έξω ακουστικό πόρο (ενδοωτιαία), ανασηκώνεται η τυμπανική μεμβράνη, αφαιρείται ο αναβολέας και αντικαθιστάται από το πρόθεμα αφού πρώτα διανοιχθεί η οπή στη βάση του αναβολέα (ωοειδής θυρίδα). Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία και διαρκεί 1,5 με 2 ώρες. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι η βελτίωση της ακοής του ασθενούς η οποία γίνεται αντιληπτή από την επόμενη ημέρα και καλυτερεύει ακόμα περισσότερο τους επόμενους 2-3 μήνες. Η επιτυχία της επέμβασης στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού ανέρχεται σε πάνω από 80%. Η σύγχρονη εξέλιξη στην ωτοχειρουργική μας προσφέρει την χρήση Laser CO2 στα χειρουργεία αναβολοτομής που παρέχει:

 1. Αναίμακτη και ελάχιστα τραυματική τεχνική
 2. Μικρότερο αριθμό μετεγχειρητικών συριγγίων
 3. Πιο λεπτομερείς χειρισμούς σε περιστατικά προχωρημένης ωτοσκλήρυνσης
 4. Ευκολότερη αντιμετώπιση ανατομικών δυσκολιών (επιπλέουσα ή παχιά πλάκα αναβολέα, προσπίπτον προσωπικό νεύρο)
 5. Λιγότερα μετεγχειρητικά συμπτώματα και επιπλοκές από το έσω ους

Οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης είναι:

 • Βαρηκοΐα (1%) που μπορεί να συνοδεύεται από εμβοές εξ ’αιτίας τραυματισμού του ακουστικού νεύρου κατά την επέμβαση
 • Ίλιγγος και αστάθεια λίγες μέρες μετά την επέμβαση που σπανίως μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες
 • Διαταραχή της αίσθησης της γεύσης στη μια μεριά της γλώσσας συνήθως παροδική (μόνιμη στο 10%)
 • Μετεγχειρητική φλεγμονή που μπορεί να προληφθεί με τη χρήση αντιβιοτικών
Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!
Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Αναβολοτομή: Ποιους περιορισμούς έχει;

Η επέμβαση της αναβολοτομής έχει ορισμένους περιορισμούς που θα πρέπει να τηρούνται για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος για τον ασθενή:

 1. Ποτέ δεν πρέπει να χειρουργείται ένα αυτί όταν είναι το μόνο που ακούει
 2. Σε περίπτωση αμφοτερόπλευρης ωτοσκλήρυνσης το πρώτο αυτί που θα χειρουργηθεί είναι εκείνο που ακούει χειρότερα
 3. Η επέμβαση στο δεύτερο αυτί πρέπει να εκτελείται τουλάχιστον 1 χρόνο μετά το χειρουργείο στο πρώτο
 4. Ποτέ δεν γίνεται αμφοτερόπλευρη αναβολοτομή σε παιδιατρικό ασθενή
 5. Το χειρουργείο δεν εκτελείται σε περιπτώσεις φλεγμονών του ανώτερου αναπνευστικού ή δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής αναρρώνει για 1 ημέρα και την επόμενη επιστρέφει στο σπίτι του. Ήπιος πόνος στο αυτί και μικρή ζάλη είναι απολύτως φυσιολογικά και σπάνια χρειάζονται φάρμακα για την καταπολέμησή τους. Ο ασθενής έχει γάζες μέσα στο αυτί του οι οποίες αφαιρούνται μαζί με τα ράμματα (αν δεν είναι απορροφήσιμα) σε 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Το αυτί θα πρέπει να διατηρείται εντελώς στεγνό στο μπάνιο και να ενσταλλάζονται ωτικές σταγόνες καθημερινά για περίπου 1 μήνα. Τέλος θα πρέπει να αποφεύγονται μεγάλες αυξομειώσεις της πίεσης μέσα στο αυτί (φτέρνισμα, δυνατό φύσημα μύτης, έντονη πίεση) καθώς και στο περιβάλλον (μεγάλο υψόμετρο, πτήσεις με αεροπλάνο) μέχρι την πλήρη ίαση δηλαδή 2-3 μήνες μετά την επέμβαση.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis