Πίνακας Περιεχομένων
ToggleΗ σύγχρονη ενδοσκοπική μικροχειρουργική με τη χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων ωτοχειρουργικής, έχει οδηγήσει σε επαναστατικές θεραπευτικές μεθόδους για τις παθήσεις του αυτιού. Η ανθρώπινη ακοή γίνεται αντιληπτή με τη μεταφορά των ηχητικών κυμάτων πάνω στην τυμπανική μεμβράνη. Η μεμβράνη, με την σειρά της, μεταφέρει την ταλάντωση στα 3 οστάρια του μέσου ωτός (σφύρα, άκμονας και αναβολέας), με τον αναβολέα τελικά να μεταφέρει τα κύματα στην ωοειδή θυρίδα. Η θυρίδα είναι πρακτικά μια οπή προς τις υδάτινες κοιλότητες του έσω ωτός (περίλεμφος, ενδόλεμφος) και από εκεί στον εγκέφαλο για επεξεργασία. Βλάβη μπορεί να προκληθεί σε οποιοδήποτε από τα οστάρια.
Η οσταριοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για να αντικαταστήσει τα οστάρια του μέσου ωτός μετά από πιθανή διάβρωση τους ή διάλυση της σύνδεσής τους. Συνήθως αυτό είναι αποτέλεσμα επιπλοκής χρόνιας μέσης ωτίτιδας που έμεινε αθεράπευτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή οδήγησε στη δημιουργία χολοστεατώματος. Πιο σπάνιες αιτίες είναι η λύση της ακουστικής συνέχειας μετά από τραυματισμούς (ισχυρή πλήξη στο πρόσωπο), η αγενεσία των ακουστικών οσταρίων ή η διάβρωση τους από κάποια κακοήθη βλάβη. Μετά την αφαίρεση των μη λειτουργικών οσταρίων, ακολουθεί η τοποθέτηση προθεμάτων από πλαστικό (Teflon) ή μέταλλο (τιτάνιο) με στόχο την ανακατασκευή του κυκλώματος αγωγής του ήχου. Για τον λόγο αυτό, η οσταριοπλαστική πολύ συχνά συνδυάζεται με τυμπανοπλαστική και ανακατασκευή του έξω ακουστικού πόρου (καναλοπλαστική) όπου αυτό απαιτείται. Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες οσταριοπλαστικής, η τμηματική (PORP) και η ολική ανακατασκευή (TORP).
Η περισσότερο θεαματική και χρήσιμη ‘’πλαστική αποκατάσταση των οσταρίων’’ είναι αυτή του μικρότερου οστού του ανθρώπινου σώματος, του αναβολέα. Η αναβολοτομή ή αναβολεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται για τη θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης. Όταν ο αναβολέας δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα πάνω στην ωοειδή θυρίδα λόγω καθήλωσης, τότε η φυσιολογική αγωγή του ήχου διακόπτεται και ο ασθενής πάσχει από βαρηκοΐα αγωγιμότητας που χαρακτηρίζει την ωτοσκλήρυνση.
Κατά την αναβολοτομή γίνεται τομή μέσα στον έξω ακουστικό πόρο (ενδοωτιαία), ανασηκώνεται η τυμπανική μεμβράνη, αφαιρείται ο αναβολέας και αντικαθιστάται από το πρόθεμα αφού πρώτα διανοιχθεί η οπή στη βάση του αναβολέα (ωοειδής θυρίδα). Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία και διαρκεί 1,5 με 2 ώρες. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι η βελτίωση της ακοής του ασθενούς η οποία γίνεται αντιληπτή από την επόμενη ημέρα και καλυτερεύει ακόμα περισσότερο τους επόμενους 2-3 μήνες. Η επιτυχία της επέμβασης στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού ανέρχεται σε πάνω από 80%. Η σύγχρονη εξέλιξη στην ωτοχειρουργική μας προσφέρει την χρήση Laser CO2 στα χειρουργεία αναβολοτομής που παρέχει:
- Αναίμακτη και ελάχιστα τραυματική τεχνική
- Μικρότερο αριθμό μετεγχειρητικών συριγγίων
- Πιο λεπτομερείς χειρισμούς σε περιστατικά προχωρημένης ωτοσκλήρυνσης
- Ευκολότερη αντιμετώπιση ανατομικών δυσκολιών (επιπλέουσα ή παχιά πλάκα αναβολέα, προσπίπτον προσωπικό νεύρο)
- Λιγότερα μετεγχειρητικά συμπτώματα και επιπλοκές από το έσω ους
Οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης είναι:
- Βαρηκοΐα (1%) που μπορεί να συνοδεύεται από εμβοές εξ ’αιτίας τραυματισμού του ακουστικού νεύρου κατά την επέμβαση
- Ίλιγγος και αστάθεια λίγες μέρες μετά την επέμβαση που σπανίως μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες
- Διαταραχή της αίσθησης της γεύσης στη μια μεριά της γλώσσας συνήθως παροδική (μόνιμη στο 10%)
- Μετεγχειρητική φλεγμονή που μπορεί να προληφθεί με τη χρήση αντιβιοτικών
Αναβολοτομή: Ποιους περιορισμούς έχει;
Η επέμβαση της αναβολοτομής έχει ορισμένους περιορισμούς που θα πρέπει να τηρούνται για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος για τον ασθενή:
- Ποτέ δεν πρέπει να χειρουργείται ένα αυτί όταν είναι το μόνο που ακούει
- Σε περίπτωση αμφοτερόπλευρης ωτοσκλήρυνσης το πρώτο αυτί που θα χειρουργηθεί είναι εκείνο που ακούει χειρότερα
- Η επέμβαση στο δεύτερο αυτί πρέπει να εκτελείται τουλάχιστον 1 χρόνο μετά το χειρουργείο στο πρώτο
- Ποτέ δεν γίνεται αμφοτερόπλευρη αναβολοτομή σε παιδιατρικό ασθενή
- Το χειρουργείο δεν εκτελείται σε περιπτώσεις φλεγμονών του ανώτερου αναπνευστικού ή δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής αναρρώνει για 1 ημέρα και την επόμενη επιστρέφει στο σπίτι του. Ήπιος πόνος στο αυτί και μικρή ζάλη είναι απολύτως φυσιολογικά και σπάνια χρειάζονται φάρμακα για την καταπολέμησή τους. Ο ασθενής έχει γάζες μέσα στο αυτί του οι οποίες αφαιρούνται μαζί με τα ράμματα (αν δεν είναι απορροφήσιμα) σε 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Το αυτί θα πρέπει να διατηρείται εντελώς στεγνό στο μπάνιο και να ενσταλλάζονται ωτικές σταγόνες καθημερινά για περίπου 1 μήνα. Τέλος θα πρέπει να αποφεύγονται μεγάλες αυξομειώσεις της πίεσης μέσα στο αυτί (φτέρνισμα, δυνατό φύσημα μύτης, έντονη πίεση) καθώς και στο περιβάλλον (μεγάλο υψόμετρο, πτήσεις με αεροπλάνο) μέχρι την πλήρη ίαση δηλαδή 2-3 μήνες μετά την επέμβαση.