Πίνακας Περιεχομένων
ToggleΤι είναι η Μικρολαρυγγοσκόπηση;
Μικρολαρυγγοσκόπηση ονομάζεται η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την χειρουργική προσέγγιση του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι περισσότερες παθήσεις του λάρυγγα σήμερα μπορούν να διαγνωσθούν εύκολα και ανώδυνα με τη χρήση ενδοσκοπίου. Η ενδοσκόπηση γίνεται στο εξωτερικό ΩΡΛ ιατρείο με χρήση άκαμπτου (από το στόμα) ή εύκαμπτου (από τη μύτη) ενδοσκοπίου με δυνατότητα μεγέθυνσης των δομών, καταγραφής και αναπαραγωγής βίντεο καθώς και λεπτομερούς ανάλυσης των κινήσεων των φωνητικών χορδών (στραβοσκόπηση). Ο ασθενής είναι ξύπνιος και αισθάνεται ελάχιστη έως καθόλου δυσφορία κατά την διάρκεια της εξέτασης. Έτσι η ενδοσκόπηση των φωνητικών χορδών χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για τη διάγνωση των περισσότερων παθήσεων του λάρυγγα. Μια συχνή αιτιολογία βράγχους φωνής και ξηρού βήχα είναι η λαρυγοοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να διαγνωσθεί με την ενδοσκόπηση λάρυγγα (οίδημα φωνητικών χορδών και αρυτανοειδών χόνδρων). Οι συχνότερες παθήσεις του λάρυγγα είναι οι πολύποδες και τα οζίδια (κάλοι) φωνητικών χορδών, τα κυστικά μορφώματα στην ρίζα της γλώσσας, την επιγλωττίδα και τον υποφάρυγγα καθώς και το οίδημα Reinke, η λευκοπλακία, τα θηλώματα και ο καρκίνος του λάρυγγα.
Η μικρολαρυγγοσκόπηση χρησιμοποιείται για την χειρουργική αφαίρεση των παραπάνω βλαβών, όταν προκαλούν δυσκαταποσία ή παρατεταμένο βράγχος φωνής. Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε βραχνάδα επιμένει για περισσότερο από 2 εβδομάδες, θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα με ενδοσκόπηση του λάρυγγα. Σε περίπτωση που η βλάβη είναι ύποπτη, η μικρολαρυγγοσκόπηση μας δίνει την δυνατότητα γρήγορης και ασφαλούς λήψης βιοψίας και μελέτης του παρασκευάσματος σε παθολογοανατομικό εργαστήριο. Ο πρώιμος καρκίνος λάρυγγα αφαιρείται με χειρουργική αφαίρεση (μικρολαρυγγοσκόπηση) ή/και με ακτινοβολία. Στόχος λοιπόν της επέμβασης είναι η υψηλής ανάλυσης άμεση όραση οποιασδήποτε παθολογίας στον λάρυγγα, η χειρουργική εξαίρεση των μεμονωμένων βλαβών και η επιτυχής λήψη βιοψίας.
Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την επέμβαση;
Πριν την επέμβαση, θα γίνει ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος που θα περιλαμβάνει την λήψη ιστορικού, εξετάσεις αίματος και πιθανώς ακτινογραφία θώρακα και καρδιολογική εκτίμηση. Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί για πιθανά προβλήματα στον αυχένα του ασθενούς (αυχενικό σύνδρομο, κήλες) καθώς και για το αν ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι. Τα αντιπηκτικά φάρμακα θα χρειαστεί να διακοπούν 1 εβδομάδα πριν την επέμβαση. Το χειρουργείο γίνεται με ολική αναισθησία, είναι ασφαλές και διαρκεί περίπου 15 με 30 λεπτά. Ο χειρουργός θα τοποθετήσει ένα προστατευτικό πρόθεμα δοντιών και έπειτα ένα μεταλλικό σωλήνα στο στόμα του ασθενούς υπό γενική αναισθησία. Στη συνέχεια με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων λαρυγγοσκόπησης, θα αφαιρέσει την βλάβη και θα πάρει βιοψίες από οποιαδήποτε άλλη ύποπτη περιοχή. Η βιοψία (μικρά τμήματα ιστού) θα σταλεί για παθολογοανατομική μελέτη προς αποκλεισμό κάποιας κακοήθειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα το απόγευμα με οδηγίες και προγραμματισμό για επανεξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τη χρήση λέιζερ, αν και δεν συστήνεται πάντα λόγω της θερμικής βλάβης που προκαλεί στους ιστούς του λάρυγγα. Έτσι η μικρολαρυγγοσκόπηση με λέιζερ περιορίζεται σε περιπτώσεις θηλωμάτων λάρυγγα (που έχουν την τάση να ξαναεμφανίζονται) και ίσως σε περιπτώσεις κακοήθους βλάβης. Η επιπλοκές της επέμβασης είναι σπάνιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες και περιλαμβάνουν τον τραυματισμό των δοντιών, την αιμορραγία και το οίδημα των φωνητικών χορδών.
Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την επέμβαση;
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται για 2-3 ημέρες ήπιο πόνο στον λαιμό (λόγω του σωλήνα) ή πόνο στον αυχένα (λόγω της θέσης του ασθενούς στο χειρουργείο) που καταπραΰνονται με τη χρήση απλών παυσίπονων. Συνήθως η φωνή είναι βραχνή μετά το χειρουργείο και απαιτείται πλήρης αφωνία για 3-4 ημέρες και σταδιακή επάνοδος στη φυσιολογική χρήση της φωνής τις επόμενες ημέρες. Η επικοινωνία του ασθενούς με το περιβάλλον του, τις πρώτες ημέρες, θα γίνεται γραπτώς και θα πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά οι ψίθυροι και οι φωνές που καταπονούν τις φωνητικές χορδές, τουλάχιστον μέχρι να υποχωρήσει το αναμενόμενο μετεγχειρητικό οίδημα της περιοχής. Δεν υπάρχουν διαιτητικοί περιορισμοί μετά την επέμβαση και ο ασθενής μπορεί να φάει και να πιεί μερικές ώρες μετά το χειρουργείο. Συστήνεται η επαρκής λήψη νερού και υγρών που βοηθάει πολύ τη φυσιολογική λειτουργία των φωνητικών χορδών. Μετά την επέμβαση δεν θα υπάρχουν μελανιές, ουλές ή ράμματα καθώς όλη η διαδικασία γίνεται μέσα από το στόμα. Τέλος, συστήνεται ξεκούραση και ενυδάτωση του ασθενούς για περίπου 1 εβδομάδα, ωστόσο μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 2-3 ημέρες αν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.