...

Μικρολαρυγγοσκόπηση

Home  /  Μικρολαρυγγοσκόπηση
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι η Μικρολαρυγγοσκόπηση;

Μικρολαρυγγοσκόπηση ονομάζεται η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την χειρουργική προσέγγιση του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι περισσότερες παθήσεις του λάρυγγα σήμερα μπορούν να διαγνωσθούν εύκολα και ανώδυνα με τη χρήση ενδοσκοπίου. Η ενδοσκόπηση γίνεται στο εξωτερικό ΩΡΛ ιατρείο με χρήση άκαμπτου (από το στόμα) ή εύκαμπτου (από τη μύτη) ενδοσκοπίου με δυνατότητα μεγέθυνσης των δομών, καταγραφής και αναπαραγωγής βίντεο καθώς και λεπτομερούς ανάλυσης των κινήσεων των φωνητικών χορδών (στραβοσκόπηση). Ο ασθενής είναι ξύπνιος και αισθάνεται ελάχιστη έως καθόλου δυσφορία κατά την διάρκεια της εξέτασης. Έτσι η ενδοσκόπηση των φωνητικών χορδών χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για τη διάγνωση των περισσότερων παθήσεων του λάρυγγα. Μια συχνή αιτιολογία βράγχους φωνής και ξηρού βήχα είναι η λαρυγοοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να διαγνωσθεί με την ενδοσκόπηση λάρυγγα (οίδημα φωνητικών χορδών και αρυτανοειδών χόνδρων). Οι συχνότερες παθήσεις του λάρυγγα είναι οι πολύποδες και τα οζίδια (κάλοι) φωνητικών χορδών, τα κυστικά μορφώματα στην ρίζα της γλώσσας, την επιγλωττίδα και τον υποφάρυγγα καθώς και το οίδημα Reinke, η λευκοπλακία, τα θηλώματα και ο καρκίνος του λάρυγγα.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Η μικρολαρυγγοσκόπηση χρησιμοποιείται για την χειρουργική αφαίρεση των παραπάνω βλαβών, όταν προκαλούν δυσκαταποσία ή παρατεταμένο βράγχος φωνής. Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε βραχνάδα επιμένει για περισσότερο από 2 εβδομάδες, θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα με ενδοσκόπηση του λάρυγγα. Σε περίπτωση που η βλάβη είναι ύποπτη, η μικρολαρυγγοσκόπηση μας δίνει την δυνατότητα γρήγορης και ασφαλούς λήψης βιοψίας και μελέτης του παρασκευάσματος σε παθολογοανατομικό εργαστήριο. Ο πρώιμος καρκίνος λάρυγγα αφαιρείται με χειρουργική αφαίρεση (μικρολαρυγγοσκόπηση) ή/και με ακτινοβολία. Στόχος λοιπόν της επέμβασης είναι η υψηλής ανάλυσης άμεση όραση οποιασδήποτε παθολογίας στον λάρυγγα, η χειρουργική εξαίρεση των μεμονωμένων βλαβών και η επιτυχής λήψη βιοψίας.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την επέμβαση;

Πριν την επέμβαση, θα γίνει ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος που θα περιλαμβάνει την λήψη ιστορικού, εξετάσεις αίματος και πιθανώς ακτινογραφία θώρακα και καρδιολογική εκτίμηση. Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί για πιθανά προβλήματα στον αυχένα του ασθενούς (αυχενικό σύνδρομο, κήλες) καθώς και για το αν ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι. Τα αντιπηκτικά φάρμακα θα χρειαστεί να διακοπούν 1 εβδομάδα πριν την επέμβαση. Το χειρουργείο γίνεται με ολική αναισθησία, είναι ασφαλές και διαρκεί περίπου 15 με 30 λεπτά. Ο χειρουργός θα τοποθετήσει ένα προστατευτικό πρόθεμα δοντιών και έπειτα ένα μεταλλικό σωλήνα στο στόμα του ασθενούς υπό γενική αναισθησία. Στη συνέχεια με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων λαρυγγοσκόπησης, θα αφαιρέσει την βλάβη και θα πάρει βιοψίες από οποιαδήποτε άλλη ύποπτη περιοχή. Η βιοψία (μικρά τμήματα ιστού) θα σταλεί για παθολογοανατομική μελέτη προς αποκλεισμό κάποιας κακοήθειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα το απόγευμα με οδηγίες και προγραμματισμό για επανεξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τη χρήση λέιζερ, αν και δεν συστήνεται πάντα λόγω της θερμικής βλάβης που προκαλεί στους ιστούς του λάρυγγα. Έτσι η μικρολαρυγγοσκόπηση με λέιζερ περιορίζεται σε περιπτώσεις θηλωμάτων λάρυγγα (που έχουν την τάση να ξαναεμφανίζονται) και ίσως σε περιπτώσεις κακοήθους βλάβης. Η επιπλοκές της επέμβασης είναι σπάνιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες και περιλαμβάνουν τον τραυματισμό των δοντιών, την αιμορραγία και το οίδημα των φωνητικών χορδών.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται για 2-3 ημέρες ήπιο πόνο στον λαιμό (λόγω του σωλήνα) ή πόνο στον αυχένα (λόγω της θέσης του ασθενούς στο χειρουργείο) που καταπραΰνονται με τη χρήση απλών παυσίπονων. Συνήθως η φωνή είναι βραχνή μετά το χειρουργείο και απαιτείται πλήρης αφωνία για 3-4 ημέρες και σταδιακή επάνοδος στη φυσιολογική χρήση της φωνής τις επόμενες ημέρες. Η επικοινωνία του ασθενούς με το περιβάλλον του, τις πρώτες ημέρες, θα γίνεται γραπτώς και θα πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά οι ψίθυροι και οι φωνές που καταπονούν τις φωνητικές χορδές, τουλάχιστον μέχρι να υποχωρήσει το αναμενόμενο μετεγχειρητικό οίδημα της περιοχής. Δεν υπάρχουν διαιτητικοί περιορισμοί μετά την επέμβαση και ο ασθενής μπορεί να φάει και να πιεί μερικές ώρες μετά το χειρουργείο. Συστήνεται η επαρκής λήψη νερού και υγρών που βοηθάει πολύ τη φυσιολογική λειτουργία των φωνητικών χορδών. Μετά την επέμβαση δεν θα υπάρχουν μελανιές, ουλές ή ράμματα καθώς όλη η διαδικασία γίνεται μέσα από το στόμα. Τέλος, συστήνεται ξεκούραση και ενυδάτωση του ασθενούς για περίπου 1 εβδομάδα, ωστόσο μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 2-3 ημέρες αν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis