Κρεατάκια

Home  /  Κρεατάκια
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι τα κρεατάκια στη μύτη;

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, γνωστές σε όλους μας ως κρεατάκια, είναι τμήμα του λεμφικού ιστού και όπως και οι αμυγδαλές παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Βρίσκονται στον ρινοφάρυγγα (πίσω μέρος της μύτης) και μπορεί να μεγαλώνουν μέχρι την ηλικία των 10 ετών όπου στη συνέχεια υποστρέφουν και συρρικνώνονται. Σε ορισμένα παιδιά τα κρεατάκια αποκτούν μεγάλο μέγεθος, δημιουργούν προβλήματα και πρέπει να αφαιρούνται. Η υπέρμετρη ανάπτυξή τους μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς λόγους και σε αλλεργικές καταστάσεις. Πολλές φορές αποικίζονται από μικρόβια που οδηγούν στην φλεγμονή και περαιτέρω διόγκωση των αδενοειδών η οποία μπορεί να παραμένει μετά το πέρας της λοίμωξης. Η διάγνωση της υπερτροφίας γίνεται εύκολα και γρήγορα από ωτορινολαρυγγολόγο με τη άμεση όρασή τους με τη χρήση καθρεπτών από το στόμα ή με την ενδοσκόπηση της μύτης. Όταν τα προηγούμενα διαγνωστικά μέσα δεν είναι εφικτά, μπορεί να ζητηθεί πλάγια ακτινογραφία τραχήλου με χαμηλή ακτινοβολία που θα φανερώσει τόσο το μέγεθος όσο και τα αποφρακτικά φαινόμενα που ίσως προκαλούνται.

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Το συχνότερο συμπτώματα που προκαλεί η υπερπλασία των αδενοειδών είναι η ρινική συμφόρηση με δυσκολία αναπνοής από τη μύτη καθώς τα κρεατάκια φράζουν τη δίοδο. Αυτό οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου όπως ροχαλητό, άπνοιες, συχνές αφυπνίσεις, κόπωση την ημέρα και σε αναπνοή από το στόμα που οδηγεί σε ξηροστομία, αλλαγή της χροιάς της φωνής και δυσκολία στη λήψη τροφής. Η στοματική αναπνοή, λόγω του ότι το στόμα δεν φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα όπως η μύτη, μπορεί να οδηγήσει σε συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες). Επιπλέον, η ανάπτυξη των δοντιών και τις γνάθου μπορεί να επηρεαστεί με τη χρόνια αναπνοή από το στόμα και να οδηγήσει σε παραμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου γνωστό ως ‘’αδενοειδές προσωπείο’’.

Τα κρεατάκια ανατομικά γειτνιάζουν με τις ευσταχιανές σάλπιγγες και μπορεί αν μεγαλώσουν πολύ να κλείσουν τα στόμιά τους. Αυτό εμποδίζει τον αερισμό των αυτιών με αποτέλεσμα την συλλογή αντιδραστικού υγρού στα αυτιά (μέση ωτίτιδα με υγρό ή εκκριτική ωτίτιδα). Το φαινόμενο αυτό είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που οδηγούνται οι γονείς στον ωρλ καθώς βλέπουν ότι το παιδί τους δεν ακούει καλά. Σε χρόνια βάση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της ανάπτυξης του λόγου του παιδιού και καλό είναι να αντιμετωπίζεται εγκαίρως.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση; 

Οι λοιμώξεις των αδενοειδών αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή με αντιβίωση όποτε αυτό απαιτείται. Η μοναδική θεραπεία όμως για την υπερτροφία καθώς και για τις επιπλοκές που αυτή προκαλεί είναι η χειρουργική αφαίρεση των αδενοειδών γνωστή ως αδενοτομή. Η επέμβαση μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερους όταν αμελήθηκε η αφαίρεση τους σε παιδική ηλικία ή σπανίως, αν τα κρεατάκια προκαλούν συμπτώματα στον ενήλικα.

Υπάρχει φυσική αντιμετώπιση χωρίς εγχείρηση;

Η μοναδική φυσική αντιμετώπιση της υπερτροφίας των αδενοειδών είναι η αναμονή μέχρι την φυσιολογική τους σμίκρυνση. Τα περισσότερα παιδιά ταλαιπωρούνται από τα κρεατάκια μέχρι την ηλικία των 12 ετών περίπου, ενώ η αδενοτομή καλό είναι να αποφεύγεται πριν τα 5 έτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως τα έντονα συμπτώματα και οι επιπλοκές των υπερτροφικών αδενοειδών οδηγούν σε τέτοιου βαθμού διαταραχές στο παιδί που το χειρουργείο είναι η μόνη λύση.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Τι είναι η αδενοτομή;

Αδενοτομή ονομάζεται η επέμβαση αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Οι ενδείξεις για να προχωρήσει κάποιος σε χειρουργείο αδενοτομής είναι:

  • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις των αδενοειδών (>4 το χρόνο) παρά την αντιβιοτική αγωγή
  • Άπνοιες ύπνου λόγω διαταραγμένης αναπνοής από τη μύτη
  • Παρουσία υγρού στα αυτιά (μέση εκκριτική ωτίτιδα) που διαρκεί 1-3 μήνες στον ενήλικα και 3-6 μήνες στα παιδιά παρά την φαρμακευτική αγωγή
  • Ανώμαλη ανάπτυξη δοντιών και κάτω γνάθου
  • Υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες παρά την αντιβιοτική αγωγή με στόχο την εκρίζωση του ένοχου μικροβίου
  • Υποψία κακοήθειας

Ποια η κατάλληλη προετοιμασία πριν την επέμβαση;

Η προετοιμασία για την επέμβαση προϋποθέτει μια απλή εξέταση αίματος και ένα πλήρες ιστορικό για την προεγχειρητική γνώση αλλεργιών, διαταραχών πήξης του αίματος ή άλλων παθολογικών καταστάσεων. Το τελευταίο γεύμα λαμβάνεται το προηγούμενο βράδυ ωστόσο τα παιδιά μπορούν να πιούν υγρά (νερό, γάλα) μέχρι και 3 ώρες πριν τη επέμβαση.

Ποια η διαδικασία για το χειρουργείο;

Το χειρουργείο γίνεται με ολική αναισθησία και διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα ενώ ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι περίπου 15 λεπτά. Η αδενοτομή γίνεται μέσα από το στόμα, χωρίς τομές με τη χρήση καθρέπτη και ενός ειδικού εργαλείου που κυκλοφορεί σε πολλά μεγέθη και ονομάζεται αδενοτόμος. Μετά την αφαίρεση του λεμφικού ιστού ακολουθεί η τοποθέτηση αιμοστατικής σκόνης ή ο καυτηριασμός της περιοχής για να προληφθεί πιθανή αιμορραγία μετά. Γενικά η νοσηρότητα της επέμβασης είναι μικρή και με ελάχιστο πόνο. Η μοναδική επιπλοκή που μπορεί να απασχολήσει, είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία η οποία είναι πολύ σπάνια και εμφανίζεται τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Η αδενοτομή πολλές φορές συνδυάζεται με αμυγδαλεκτομή ή τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στο αυτί όποτε χρειάζεται.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του την ίδια ημέρα ή την επόμενη το πρωί. Προληπτικά θα δοθούν αντιβίωση και παυσίπονα για λιγότερο από 1 εβδομάδα. Ο ύπνος του παιδιού είναι πιο ποιοτικός και ήσυχος συνήθως από το πρώτο βράδυ. Την πρώτη εβδομάδα ακολουθείται διατροφή με αποφυγή σκληρών, καυτερών και όξινων τροφών και προτίμηση υγρών και πολτωδών γευμάτων  (γιαούρτι, κρέμα, ζελέ, πουρές, αλεσμένα) σε θερμοκρασία δωματίου. Τέλος, το παιδί θα πρέπει να αποφύγει το σχολείο και τις αθλητικές δραστηριότητες  για 5-7 ημέρες, ενώ συστήνεται ξεκούραση και ενυδάτωση τις πρώτες 2 ημέρες.

Ποιο το κόστος της επέμβασης;

Για να μάθετε το κόστος και τις τιμές της επέμβασης θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, και το πόσο κοστίζει εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς και το τι ακριβώς θα χρειαστεί.

Μίλησαν για τον γιατρό

Κωστας Τσιαμαντας
Κωστας Τσιαμαντας
18. Μάιος, 2022.
Το καλύτερο ιατρείο με τα καλύτερα χέρια ΩΡΛ
Ioannis Georgakopoulos
Ioannis Georgakopoulos
25. Aρίλιος, 2022.
Τόσα χρόνια δεν τον αλλάζω με τίποτα Απλός , υπομονετικός , ακούει και δίνει λύσεις . ΛΎΣΕΙΣ Όχι αστεια
Αποστολησ Γραβανησ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
8. Δεκέμβριος, 2021.
Έκανα χειρουργείο διαφράγματος και δεν κατάλαβα τίποτα από πόνο τον συνιστώ με 1000 Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Giorgos Kastos
giorgos Kastos
11. Iούνιος, 2021.
Είναι. Ο. Τέλειος γιατρός και στη δουλειά του και πάνω απολα άνθρωπος με Α κεφαλαίο!!!!!!!🔝🔝🔝
Νάνσυ Μάρκου
Νάνσυ Μάρκου
24. Φεβρουάριος, 2021.
Ο καλύτερος ιατρός!! Απίστευτος άνθρωπος και τρομερός επιστήμων! ❤
Eleni Kan
eleni kan
15. Oκτώβριος, 2020.
Ο άνθρωπος είναι Θεός!!!Υπέροχος άνθρωπος και γιατρός!.Αν δεν ήταν αυτός εγώ δεν θα υπήρχα τώρα!!!!
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ