...

Κρεατάκια

Home  /  Κρεατάκια
Ανώνυμο Σχέδιο 4

Γράφει ο ΩΡΛ Δρ. Σουλαντίκας Κωνσταντίνος

Αν.Διευθυντής  στην ΩΡΛ κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Εξωτερικός συνεργάτης Ευρωκλινικής Αθηνών, Αθηναικής, Μετροπολιταν, Ιατρικό Π.Φαληρου και ΩΡΛ κλινικής Αθηνών

Τι είναι τα κρεατάκια στη μύτη;

Τα κρεατάκια ή αλλιώς αδενοειδείς εκβλαστήσεις, είναι τμήμα του λεμφικού ιστού και όπως και οι αμυγδαλές παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Βρίσκονται στον ρινοφάρυγγα (πίσω μέρος της μύτης) και μπορεί να μεγαλώνουν μέχρι την ηλικία των 10 ετών όπου στη συνέχεια υποστρέφουν και συρρικνώνονται. Σε ορισμένα παιδιά τα κρεατάκια αποκτούν πολύ μεγάλο μέγεθος, δημιουργούν προβλήματα και πρέπει να αφαιρούνται. Η υπέρμετρη ανάπτυξή τους μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς λόγους και σε αλλεργικές καταστάσεις.

Πολλές φορές αποικίζονται από μικρόβια που οδηγούν στην φλεγμονή και περαιτέρω διόγκωση των αδενοειδών η οποία μπορεί να παραμένει μετά το πέρας της λοίμωξης. Ένα παιδί έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει πρόβλημα με τα κρεατάκια εάν παράλληλα εμφανίζει διογκωμένες αμυγδαλές. 

Κρεατάκια: Διάγνωση

Η διάγνωση της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται εύκολα και γρήγορα από ωτορινολαρυγγολόγο με την άμεση όρασή τους με τη χρήση καθρεπτών από το στόμα ή με την ενδοσκόπηση της μύτης. Όταν τα προηγούμενα διαγνωστικά μέσα δεν είναι εφικτά, μπορεί να ζητηθεί πλάγια ακτινογραφία τραχήλου με χαμηλή ακτινοβολία που θα φανερώσει τόσο το μέγεθος όσο και τα αποφρακτικά φαινόμενα που ίσως προκαλούνται.

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Το συχνότερο συμπτώματα που προκαλεί η υπερπλασία των αδενοειδών είναι η ρινική συμφόρηση με δυσκολία αναπνοής από τη μύτη καθώς τα κρεατάκια φράζουν τη δίοδο. Αυτό οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου όπως ροχαλητό, άπνοιες, συχνές αφυπνίσεις, κόπωση την ημέρα και σε αναπνοή από το στόμα που οδηγεί σε ξηροστομία, αλλαγή της χροιάς της φωνής και δυσκολία στη λήψη τροφής. Η στοματική αναπνοή, λόγω του ότι το στόμα δεν φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα όπως η μύτη, μπορεί να οδηγήσει σε συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα).

Επιπλέον, η ανάπτυξη των δοντιών και τις γνάθου μπορεί να επηρεαστεί με τη χρόνια αναπνοή από το στόμα και να οδηγήσει σε παραμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου γνωστό ως ‘’αδενοειδές προσωπείο’’.

Τα κρεατάκια ανατομικά γειτνιάζουν με τις ευσταχιανές σάλπιγγες και μπορεί αν μεγαλώσουν πολύ να κλείσουν τα στόμιά τους. Αυτό εμποδίζει τον αερισμό των αυτιών με αποτέλεσμα την συλλογή αντιδραστικού υγρού στα αυτιά (μέση ωτίτιδα με υγρό ή εκκριτική ωτίτιδα). Το φαινόμενο αυτό είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που οδηγούνται οι γονείς στον ωρλ καθώς βλέπουν ότι το παιδί τους δεν ακούει καλά. Σε χρόνια βάση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της ανάπτυξης του λόγου του παιδιού και καλό είναι να αντιμετωπίζεται εγκαίρως.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Κρεατάκια: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία; 

Οι λοιμώξεις των αδενοειδών αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή με αντιβίωση όποτε αυτό απαιτείται. Η μοναδική θεραπεία όμως για την υπερτροφία καθώς και για τις επιπλοκές που αυτή προκαλεί είναι η χειρουργική αφαίρεση των αδενοειδών γνωστή ως αδενοτομή. Η επέμβαση μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερους όταν αμελήθηκε η αφαίρεση τους σε παιδική ηλικία ή σπανίως, αν τα κρεατάκια προκαλούν συμπτώματα στον ενήλικα.

Υπάρχει φυσική αντιμετώπιση χωρίς εγχείρηση;

Η μοναδική φυσική αντιμετώπιση της υπερτροφίας των αδενοειδών είναι η αναμονή μέχρι την φυσιολογική τους σμίκρυνση. Τα περισσότερα παιδιά ταλαιπωρούνται από τα κρεατάκια μέχρι την ηλικία των 12 ετών περίπου, ενώ η αδενοτομή καλό είναι να αποφεύγεται πριν τα 5 έτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως τα έντονα συμπτώματα και οι επιπλοκές των υπερτροφικών αδενοειδών οδηγούν σε τέτοιου βαθμού διαταραχές στο παιδί που το χειρουργείο είναι η μόνη λύση.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

 

Τι είναι η αδενοτομή;

Αδενοτομή ονομάζεται η επέμβαση αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Είναι μια σύγχρονη και απόλυτα ασφαλής επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια σε παιδιά και ενήλικες.

Οι ενδείξεις για να προχωρήσει κάποιος σε χειρουργείο αδενοτομής είναι:

  • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις των αδενοειδών (>4 το χρόνο) παρά την αντιβιοτική αγωγή
  • Άπνοιες ύπνου λόγω διαταραγμένης αναπνοής από τη μύτη
  • Παρουσία υγρού στα αυτιά (μέση εκκριτική ωτίτιδα) που διαρκεί 1-3 μήνες στον ενήλικα και 3-6 μήνες στα παιδιά παρά την φαρμακευτική αγωγή
  • Ανώμαλη ανάπτυξη δοντιών και κάτω γνάθου
  • Υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες παρά την αντιβιοτική αγωγή με στόχο την εκρίζωση του ένοχου μικροβίου
  • Υποψία κακοήθειας

Κρεατάκια Σουλαντίκας

Ποια η κατάλληλη προετοιμασία πριν την επέμβαση;

Η προετοιμασία για την επέμβαση προϋποθέτει μια απλή εξέταση αίματος και ένα πλήρες ιστορικό για την προεγχειρητική γνώση αλλεργιών, διαταραχών πήξης του αίματος ή άλλων παθολογικών καταστάσεων. Το τελευταίο γεύμα λαμβάνεται το προηγούμενο βράδυ ωστόσο τα παιδιά μπορούν να πιούν υγρά (νερό, γάλα) μέχρι και 3 ώρες πριν τη επέμβαση.

Ποια η διαδικασία για το χειρουργείο;

Το χειρουργείο γίνεται με ολική αναισθησία και διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα ενώ ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι περίπου 15 λεπτά. Η αδενοτομή γίνεται μέσα από το στόμα, χωρίς τομές με τη χρήση καθρέπτη και ενός ειδικού εργαλείου που κυκλοφορεί σε πολλά μεγέθη και ονομάζεται αδενοτόμος. Μετά την αφαίρεση του λεμφικού ιστού ακολουθεί η τοποθέτηση αιμοστατικής σκόνης ή ο καυτηριασμός της περιοχής για να προληφθεί πιθανή αιμορραγία μετά.

Γενικά η νοσηρότητα της επέμβασης είναι μικρή και με ελάχιστο πόνο. Η μοναδική επιπλοκή που μπορεί να απασχολήσει, είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία η οποία είναι πολύ σπάνια και εμφανίζεται τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Η αδενοτομή πολλές φορές συνδυάζεται με αμυγδαλεκτομή ή τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στο αυτί όποτε χρειάζεται.

Τι γίνεται μετά την αδενοτομή;

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του την ίδια ημέρα ή την επόμενη το πρωί. Προληπτικά θα δοθούν αντιβίωση και παυσίπονα για λιγότερο από 1 εβδομάδα. Ο ύπνος του παιδιού είναι πιο ποιοτικός και ήσυχος συνήθως από το πρώτο βράδυ. Την πρώτη εβδομάδα ακολουθείται διατροφή με αποφυγή σκληρών, καυτερών και όξινων τροφών και προτίμηση υγρών και πολτωδών γευμάτων  (γιαούρτι, κρέμα, ζελέ, πουρές, αλεσμένα) σε θερμοκρασία δωματίου.

Τέλος, το παιδί θα πρέπει να αποφύγει το σχολείο και τις αθλητικές δραστηριότητες  για 5-7 ημέρες, ενώ συστήνεται ξεκούραση και ενυδάτωση τις πρώτες 2 ημέρες.

Ποιο το κόστος της επέμβασης;

Για να μάθετε το κόστος και τις τιμές της επέμβασης θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, και το πόσο κοστίζει εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς και το τι ακριβώς θα χρειαστεί.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis