Ωτοπλαστική

Home  /  Ωτοπλαστική
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι η ωτοπλαστική;

Ωτοπλαστική ονομάζεται η επέμβαση που πραγματοποιείται για να βελτιώσει την εξωτερική  εμφάνιση των αυτιών. Έχει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα στην συνολική αισθητική του προσώπου με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ενδιαφερόμενο. Τα πεταχτά αυτιά ή αφεστώτα οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες και συνήθως είναι εμφανή κατά την γέννηση. Το 5% των παιδιών παγκοσμίως γεννιέται με αφεστώτα ανεξάρτητα από το φύλο, την φυλή ή την γεωγραφική περιοχή προέλευσης.

Ένα παιδί με πεταχτά αυτιά είναι σωστό να κάνει την επέμβαση πριν ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο για να αποφευχθούν τυχόν πειράγματα από συμμαθητές, που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία του. Ιδανικές ηλικίες, όπου έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αυτιών, είναι μετά τα 5 έτη. Η ωτοπλαστική αφορά εξίσου συχνά και τους ενήλικες. Οι γυναίκες το αποφασίζουν πιο δύσκολα και σε μεγαλύτερη ηλικία από τους άντρες, συνήθως επειδή κουράζονται να κρύβουν τα αυτιά με τα μαλλιά τους. Κατάλληλοι ενήλικες υποψήφιοι είναι όσων τα αυτιά:

  • προέχουν έντονα από το κεφάλι
  • είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το φυσιολογικό
  • έχουν διαφορετικό μέγεθος ή σχήμα το ένα με το άλλο

Με βάση την ανατομία, η συχνότερη αιτία πεταχτών αυτιών είναι η έλλειψη της ανθέλικας (96%) του πτερυγίου. Σε αυτή την περίπτωση μόνο η επέμβαση μπορεί να διορθώσει αποτελεσματικά και μόνιμα το πρόβλημα. Άλλη αιτία δυσμορφίας του αυτιού είναι το μεγάλο μέγεθος του πτερυγίου. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται συγχρόνως ελάττωση του μεγέθους του πτερυγίου και τοποθέτηση του στη σωστή θέση. Ορισμένες δυσμορφίες οφείλονται σε γονιδιακές ανωμαλίες των αυτιών (μικρωτία, πλήρης απουσία του πτερυγίου) που τις βλέπουμε συνήθως σε άτομα που πάσχουν από κάποιο σύνδρομο. Σπανιότερες αιτίες αφεστώτων που εξίσου διορθώνονται χειρουργικά είναι τα πεταχτά λοβία (2%) και η μεγάλη κόγχη του πτερυγίου του αυτιού (2%). Τέλος, η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις τραυματισμού του αυτιού (ατυχήματα, σκουλαρίκια, stretch) ή σε συνδυασμό με την αφαίρεση άλλων βλαβών του αυτιού (κύστες, αιμαγγειώματα, σπίλοι, καλοήθεις ή κακοήθεις βλάβες).

Γίνεται ωτοπλαστική χωρίς χειρουργείο; 

Εξαρτάται με το τι θεωρεί ο καθένας χειρουργείο. Στην ιατρική επιστήμη η λέξη χειρουργείο προϋποθέτει ότι ο ασθενής θα λάβει κάποιας μορφής αναισθησία, με παρουσία αναισθησιολόγου στην χειρουργική αίθουσα. Η χειρουργική ωτοπλαστική, στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή σε κλινική με ευπρόσδεκτη αλλά όχι απαραίτητη την παρουσία αναισθησιολόγου. Υπάρχουν τεχνικές χωρίς τομή αλλά με τοποθέτηση αρκετών ραμμάτων που αναδιπλώνουν τον χόνδρο του αυτιού με αμφισβητήσιμα αποτελέσματα. Κάποιοι τοποθετούν μέσω μιας μικρής τομής ένα ειδικό ‘’μανταλάκι’’ στα αυτιά το οποίο τα συγκρατεί και περιορίζει το ‘’πέταγμά’’ τους. Υποστηρίζουμε ότι οι κλασσικές μέθοδοι ωτοπλαστικής έχουν τα πιο αξιόπιστα και εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με τις υπόλοιπες μη χειρουργικές τεχνικές.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Υπάρχει νέα μέθοδος με λέιζερ;

Ωτοπλαστική χωρίς νυστέρι και με εντελώς αναίμακτη μέθοδο υπάρχει αλλά δεν περιγράφεται στην επίσημη διεθνή βιβλιογραφία, ούτε αναφέρεται σε συνέδρια πλαστικής χειρουργικής ή ωτορινολαρυγγολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχει πληθώρα χειρουργικών τεχνικών και η επέμβαση σε γενικές γραμμές είναι γρήγορη, αναίμακτη και καλά ανεκτή από τον ασθενή. Έτσι η ωτοπλαστική με λέιζερ δεν έχει (τουλάχιστον ακόμα) θέση στη σύγχρονη αντιμετώπιση της δυσμορφίας των αυτιών. Οι ενδιαφερόμενοι γενικά πρέπει να είναι προσεκτικοί και επιφυλακτικοί στις δήθεν ανώδυνες και εύκολες παρεμβάσεις με λέιζερ, που κρύβουν επιπλοκές και αυξημένες πιθανότητες αποτυχίας.

Ποια η διαδικασία στην ωτοπλαστική;

Η διαδικασία ξεκινάει, όπως και στις περισσότερες επεμβάσεις, με τον προεγχειρητικό έλεγχο ο οποίος μπορεί να γίνει μερικές ώρες πριν το χειρουργείο. Η ωτοπλαστική συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στο σημείο της τομής και με τον ασθενή ξύπνιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επέμβαση μπορεί να γίνει με ολική αναισθησία συνήθως σε παιδία ή σε ασθενείς που αγχώνονται έντονα. Η εγχείρηση διαρκεί περίπου μια ώρα. Ο ασθενής μετά το χειρουργείο δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να μείνει στο νοσοκομείο για περισσότερο από δύο ώρες. Εξαιρούνται όσοι έλαβαν ολική αναισθησία όπου μπορούν να αποχωρήσουν το ίδιο βράδυ. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές ωτοπλαστικής και εφαρμόζονται ανάλογα με την δυσμορφία και το μέγεθος του χόνδρου του αυτιού.

Αφού ο ασθενής τοποθετηθεί άνετα στον χώρο που θα γίνει η εγχείρηση, γίνεται τοπική αναισθησία στο σημείο της τομής. Η τομή γίνεται πίσω από το αυτί έτσι ώστε η ουλή να μην είναι ορατή και έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά. Μετά προχωράμε στην διόρθωση του σχήματος του χόνδρου και έπειτα γίνονται ράμματα για να κλείσει η τομή και να συγκρατηθούν τα αυτιά στην επιθυμητή θέση. Στο τέλος της επέμβασης καλύπτουμε τα αυτιά με ειδικά επιθέματα, ελαστικό επίδεσμο και προστατευτικό δίχτυ.

Υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια;

Γενικά η ωτοπλαστική είναι μια ανώδυνη εγχείρηση. Στην περίπτωση που η επέμβαση γίνει με τοπική αναισθησία, ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να ενημερώσει τον γιατρό για την όποια ενόχληση αισθανθεί. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, με τη σωστή τοπική αναισθησία στο σημείο της τομής και στα σημεία που θα γίνει η παρέμβαση, ο ενδιαφερόμενος δεν αισθάνεται καθόλου πόνο.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά την επέμβαση; 

Πριν την συγκεκριμένη επέμβαση, καθώς και πριν οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση, είναι σημαντικό ο γιατρός και ο ασθενής να συζητήσουν σχετικά με τις προσδοκίες του αποτελέσματος και τους λόγους που γίνεται η εγχείρηση. Μετά από έναν σύντομο προεγχειρητικό έλεγχο η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση χωρίς πόνο και σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές, συνεπώς ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να την φοβάται. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να κοιμάται ανάσκελα και όχι στο πλάι, για να μην πιέζονται τα αυτιά και να διατηρήσουν ομαλή κυκλοφορία αίματος. Καλό είναι, να αποφεύγεται οποιαδήποτε έντονη και παρατεταμένη πίεση στο αυτί ώστε να αποφύγουμε διαταραχές επούλωσης στην χειρουργημένη περιοχή. Ο ασθενής θα λάβει από του στόματος αντιβιοτική αγωγή για 1 εβδομάδα. Τα προστατευτικά ‘’καλύμματα’’ γύρω από τα αυτιά θα αφαιρεθούν την 5 ημέρα και πιθανότατα θα αντικατασταθούν με ελαστικό επίδεσμο για ακόμα 5 ημέρες Τα ράμματα θα κοπούν σε 12-15 μέρες μετά την εγχείρηση. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει υπόψιν του ότι μετά την επέμβαση τα αυτιά του θα είναι λίγο πρησμένα και μελανιασμένα, πράγμα απολύτως φυσιολογικό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ορατό σε 10-15 ημέρες μετά την επέμβαση και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά τις αθλητικές του δραστηριότητες. 

Ποιο το κόστος της επέμβασης; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος και οι τιμές για την ωτοπλαστική είναι ανάλογα την περίπτωση του ασθενούς. Για να μάθετε ακριβώς πόσο κοστίζει το χειρουργείο αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες για την επέμβαση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Μίλησαν για τον γιατρό

Κωστας Τσιαμαντας
Κωστας Τσιαμαντας
18. Μάιος, 2022.
Το καλύτερο ιατρείο με τα καλύτερα χέρια ΩΡΛ
Ioannis Georgakopoulos
Ioannis Georgakopoulos
25. Aρίλιος, 2022.
Τόσα χρόνια δεν τον αλλάζω με τίποτα Απλός , υπομονετικός , ακούει και δίνει λύσεις . ΛΎΣΕΙΣ Όχι αστεια
Αποστολησ Γραβανησ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
8. Δεκέμβριος, 2021.
Έκανα χειρουργείο διαφράγματος και δεν κατάλαβα τίποτα από πόνο τον συνιστώ με 1000 Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Giorgos Kastos
giorgos Kastos
11. Iούνιος, 2021.
Είναι. Ο. Τέλειος γιατρός και στη δουλειά του και πάνω απολα άνθρωπος με Α κεφαλαίο!!!!!!!🔝🔝🔝
Νάνσυ Μάρκου
Νάνσυ Μάρκου
24. Φεβρουάριος, 2021.
Ο καλύτερος ιατρός!! Απίστευτος άνθρωπος και τρομερός επιστήμων! ❤
Eleni Kan
eleni kan
15. Oκτώβριος, 2020.
Ο άνθρωπος είναι Θεός!!!Υπέροχος άνθρωπος και γιατρός!.Αν δεν ήταν αυτός εγώ δεν θα υπήρχα τώρα!!!!
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ