...

Ωτοπλαστική

Home  /  Ωτοπλαστική
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.
Ωτοπλαστική

Τι είναι η ωτοπλαστική;

Ωτοπλαστική ονομάζεται η επέμβαση που πραγματοποιείται για να βελτιώσει την εξωτερική  εμφάνιση των αυτιών. Έχει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα στην συνολική αισθητική του προσώπου με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ενδιαφερόμενο. Τα πεταχτά αυτιά ή αφεστώτα οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες και συνήθως είναι εμφανή κατά την γέννηση. Το 5% των παιδιών παγκοσμίως γεννιέται με αφεστώτα ανεξάρτητα από το φύλο, την φυλή ή την γεωγραφική περιοχή προέλευσης.

Ένα παιδί με πεταχτά αυτιά είναι σωστό να κάνει την επέμβαση πριν ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο για να αποφευχθούν τυχόν πειράγματα από συμμαθητές, που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία του. Ιδανικές ηλικίες, όπου έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αυτιών, είναι μετά τα 5 έτη. Η ωτοπλαστική αφορά εξίσου συχνά και τους ενήλικες. Οι γυναίκες το αποφασίζουν πιο δύσκολα και σε μεγαλύτερη ηλικία από τους άντρες, συνήθως επειδή κουράζονται να κρύβουν τα αυτιά με τα μαλλιά τους. Κατάλληλοι ενήλικες υποψήφιοι είναι όσων τα αυτιά:

  • προέχουν έντονα από το κεφάλι
  • είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το φυσιολογικό
  • έχουν διαφορετικό μέγεθος ή σχήμα το ένα με το άλλο

Με βάση την ανατομία, η συχνότερη αιτία πεταχτών αυτιών είναι η έλλειψη της ανθέλικας (96%) του πτερυγίου. Σε αυτή την περίπτωση μόνο η επέμβαση μπορεί να διορθώσει αποτελεσματικά και μόνιμα το πρόβλημα. Άλλη αιτία δυσμορφίας του αυτιού είναι το μεγάλο μέγεθος του πτερυγίου. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται συγχρόνως ελάττωση του μεγέθους του πτερυγίου και τοποθέτηση του στη σωστή θέση. Ορισμένες δυσμορφίες οφείλονται σε γονιδιακές ανωμαλίες των αυτιών (μικρωτία, πλήρης απουσία του πτερυγίου) που τις βλέπουμε συνήθως σε άτομα που πάσχουν από κάποιο σύνδρομο. Σπανιότερες αιτίες αφεστώτων που εξίσου διορθώνονται χειρουργικά είναι τα πεταχτά λοβία (2%) και η μεγάλη κόγχη του πτερυγίου του αυτιού (2%). Τέλος, η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις τραυματισμού του αυτιού (ατυχήματα, σκουλαρίκια, stretch) ή σε συνδυασμό με την αφαίρεση άλλων βλαβών του αυτιού (κύστες, αιμαγγειώματα, σπίλοι, καλοήθεις ή κακοήθεις βλάβες).

Γίνεται ωτοπλαστική χωρίς χειρουργείο; 

Εξαρτάται με το τι θεωρεί ο καθένας χειρουργείο. Στην ιατρική επιστήμη η λέξη χειρουργείο προϋποθέτει ότι ο ασθενής θα λάβει κάποιας μορφής αναισθησία, με παρουσία αναισθησιολόγου στην χειρουργική αίθουσα. Η χειρουργική ωτοπλαστική, στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή σε κλινική με ευπρόσδεκτη αλλά όχι απαραίτητη την παρουσία αναισθησιολόγου. Υπάρχουν τεχνικές χωρίς τομή αλλά με τοποθέτηση αρκετών ραμμάτων που αναδιπλώνουν τον χόνδρο του αυτιού με αμφισβητήσιμα αποτελέσματα. Κάποιοι τοποθετούν μέσω μιας μικρής τομής ένα ειδικό ‘’μανταλάκι’’ στα αυτιά το οποίο τα συγκρατεί και περιορίζει το ‘’πέταγμά’’ τους. Υποστηρίζουμε ότι οι κλασσικές μέθοδοι ωτοπλαστικής έχουν τα πιο αξιόπιστα και εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με τις υπόλοιπες μη χειρουργικές τεχνικές.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Υπάρχει νέα μέθοδος με λέιζερ;

Ωτοπλαστική χωρίς νυστέρι και με εντελώς αναίμακτη μέθοδο υπάρχει αλλά δεν περιγράφεται στην επίσημη διεθνή βιβλιογραφία, ούτε αναφέρεται σε συνέδρια πλαστικής χειρουργικής ή ωτορινολαρυγγολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχει πληθώρα χειρουργικών τεχνικών και η επέμβαση σε γενικές γραμμές είναι γρήγορη, αναίμακτη και καλά ανεκτή από τον ασθενή. Έτσι η ωτοπλαστική με λέιζερ δεν έχει (τουλάχιστον ακόμα) θέση στη σύγχρονη αντιμετώπιση της δυσμορφίας των αυτιών. Οι ενδιαφερόμενοι γενικά πρέπει να είναι προσεκτικοί και επιφυλακτικοί στις δήθεν ανώδυνες και εύκολες παρεμβάσεις με λέιζερ, που κρύβουν επιπλοκές και αυξημένες πιθανότητες αποτυχίας.

Ποια η διαδικασία στην ωτοπλαστική;

Η διαδικασία ξεκινάει, όπως και στις περισσότερες επεμβάσεις, με τον προεγχειρητικό έλεγχο ο οποίος μπορεί να γίνει μερικές ώρες πριν το χειρουργείο. Η ωτοπλαστική συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στο σημείο της τομής και με τον ασθενή ξύπνιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επέμβαση μπορεί να γίνει με ολική αναισθησία συνήθως σε παιδία ή σε ασθενείς που αγχώνονται έντονα. Η εγχείρηση διαρκεί περίπου μια ώρα. Ο ασθενής μετά το χειρουργείο δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να μείνει στο νοσοκομείο για περισσότερο από δύο ώρες. Εξαιρούνται όσοι έλαβαν ολική αναισθησία όπου μπορούν να αποχωρήσουν το ίδιο βράδυ. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές ωτοπλαστικής και εφαρμόζονται ανάλογα με την δυσμορφία και το μέγεθος του χόνδρου του αυτιού.

Αφού ο ασθενής τοποθετηθεί άνετα στον χώρο που θα γίνει η εγχείρηση, γίνεται τοπική αναισθησία στο σημείο της τομής. Η τομή γίνεται πίσω από το αυτί έτσι ώστε η ουλή να μην είναι ορατή και έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά. Μετά προχωράμε στην διόρθωση του σχήματος του χόνδρου και έπειτα γίνονται ράμματα για να κλείσει η τομή και να συγκρατηθούν τα αυτιά στην επιθυμητή θέση. Στο τέλος της επέμβασης καλύπτουμε τα αυτιά με ειδικά επιθέματα, ελαστικό επίδεσμο και προστατευτικό δίχτυ.

Υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια;

Γενικά η ωτοπλαστική είναι μια ανώδυνη εγχείρηση. Στην περίπτωση που η επέμβαση γίνει με τοπική αναισθησία, ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να ενημερώσει τον γιατρό για την όποια ενόχληση αισθανθεί. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, με τη σωστή τοπική αναισθησία στο σημείο της τομής και στα σημεία που θα γίνει η παρέμβαση, ο ενδιαφερόμενος δεν αισθάνεται καθόλου πόνο.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά την επέμβαση; 

Πριν την συγκεκριμένη επέμβαση, καθώς και πριν οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση, είναι σημαντικό ο γιατρός και ο ασθενής να συζητήσουν σχετικά με τις προσδοκίες του αποτελέσματος και τους λόγους που γίνεται η εγχείρηση. Μετά από έναν σύντομο προεγχειρητικό έλεγχο η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση χωρίς πόνο και σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές, συνεπώς ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να την φοβάται. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να κοιμάται ανάσκελα και όχι στο πλάι, για να μην πιέζονται τα αυτιά και να διατηρήσουν ομαλή κυκλοφορία αίματος. Καλό είναι, να αποφεύγεται οποιαδήποτε έντονη και παρατεταμένη πίεση στο αυτί ώστε να αποφύγουμε διαταραχές επούλωσης στην χειρουργημένη περιοχή. Ο ασθενής θα λάβει από του στόματος αντιβιοτική αγωγή για 1 εβδομάδα. Τα προστατευτικά ‘’καλύμματα’’ γύρω από τα αυτιά θα αφαιρεθούν την 5 ημέρα και πιθανότατα θα αντικατασταθούν με ελαστικό επίδεσμο για ακόμα 5 ημέρες Τα ράμματα θα κοπούν σε 12-15 μέρες μετά την εγχείρηση. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει υπόψιν του ότι μετά την επέμβαση τα αυτιά του θα είναι λίγο πρησμένα και μελανιασμένα, πράγμα απολύτως φυσιολογικό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ορατό σε 10-15 ημέρες μετά την επέμβαση και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά τις αθλητικές του δραστηριότητες. 

Ωτοπλαστική

Ποιο το κόστος της επέμβασης; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος και οι τιμές για την ωτοπλαστική είναι ανάλογα την περίπτωση του ασθενούς. Για να μάθετε ακριβώς πόσο κοστίζει το χειρουργείο αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες για την επέμβαση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis