...

Χειρουργική Τραχήλου

Home  /  Χειρουργική Τραχήλου
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Ο λαιμός ή τράχηλος στην ιατρική ορολογία, είναι ένα από τα πιο εκτεθειμένα σημεία του σώματος μας. Αποτελεί την ανατομική δομή που ελέγχει την στήριξη της κεφαλής και την σύνδεση της με το υπόλοιπο σώμα. Έχει άμεση σχέση με την διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου μας και συχνά είναι αντικείμενο σχολιασμού. Ένας όμορφος λαιμός είναι σύμβολο κομψότητας, νεότητας και υγείας για το άτομο. Ωστόσο αποτελεί κυρίως ένα ζωτικό όργανο που περιέχει σημαντικό αριθμό ανατομικών στοιχείων σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο, συμπεριλαμβάνοντας αγγεία, νεύρα, μύες, λεμφαδένες αλλά και απαραίτητους ενδοκρινείς αδένες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Το μυοσκελετικό σύστημα του τραχήλου περιέχει πληθώρα μυών που από τη μία προστατεύουν τις ευαίσθητες δομές που περιέχει και από την άλλη επιτρέπουν την ευρεία κινητικότητα της κεφαλής. Επιπλέον, οι μύες του λαιμού, φροντίζουν την ομαλή λειτουργία της αναπνοής, της ομιλίας και της κατάποσης. Η λεπτομερής γνώση των ανατομικών στοιχείων του λαιμού είναι βασική προϋπόθεση για τη σωστή διάγνωση και κυρίως χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεών του. Για την καλύτερη κατανόηση και περιγραφή του τραχήλου, τον κατατάσσουμε σε δύο τρίγωνα σε κάθε μεριά (δεξιά και αριστερά) που διαχωρίζονται από τον στερνοκλειδομαστοειδή μυ, το πρόσθιο κα τοι οπίσθιο τρίγωνο. Το πρόσθιο τραχηλικό τρίγωνο διαχωρίζεται περαιτέρω σε μικρότερα επιμέρους τμήματα με βάση την πορεία των μυών του λαιμού αλλά και τα ζωτικά περιεχόμενα της κάθε ανατομικής δομής. Το υπογενείδιο τρίγωνο βρίσκεται στη μέση γραμμή, κάτω από το σαγόνι και περιέχει μια ομάδα λεμφαδένων που συχνά διογκώνονται στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Το υπογνάθιο τρίγωνο εντοπίζεται αμέσως κάτω από το χείλος της γνάθου, στο πλάι και αποτελείται από τον υπογνάθιο σιελογόνο αδένα, το υπογλώσσιο νεύρο, το επιφανειακό τμήμα του προσωπικού νεύρου, αγγεία που αιματώνουν το πρόσωπο και τον λαιμό και μερικούς λεμφαδένες. Πιο χαμηλά στον λαιμό υπάρχει το καρωτιδικό τρίγωνο που, όπως αποκαλύπτει το όνομά του, περιέχει την κοινή καρωτίδα αρτηρία αλλά και την σφαγίτιδα φλέβα, αρκετά νεύρα (παραπληρωματικό, υπογλώσσιο νεύρο και κλάδους του αυχενικού πλέγματος), τον λάρυγγα, τον φάρυγγα και τους βαθύτερους λεμφαδένες του λαιμού. Το τελευταίο τρίγωνο ονομάζεται μυϊκό και φιλοξενεί πολλούς μύες υπεύθυνους για την κίνηση της κεφαλής και του λαιμού, καθώς και τον θυρεοειδή και τους παραθυρεοειδείς αδένες. Έτσι το κάθε τραχηλικό τρίγωνο έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των ζωτικών δομών τους, κάνει την άριστη γνώση της ανατομίας του τραχήλου απαραίτητη για την ασφαλή και επιτυχημένη αντιμετώπιση των παθήσεών του.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Πέραν όμως από την εμπειρία του χειρουργού, την τέλεια γνώση της ανατομίας του λαιμού και των πιθανών ανατομικών παραλλαγών της από άνθρωπο σε άνθρωπο, η σύγχρονη χειρουργική με την εξέλιξη της τεχνολογίας, δίνει σήμερα μοναδικές δυνατότητες για την ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση των περισσότερων παθολογικών καταστάσεων. Η σύγχρονη απεικόνιση του λαιμού με αξονική ή μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης, με τη χρήση σκιαγραφικού κατατοπίζει τον χειρουργό σχετικά με την εντόπιση, το μέγεθος, την επέκταση και τη σχέση της παθολογίας με τα ζωτικά σημεία του τραχήλου. Κατά την διάρκεια της επέμβασης στον τράχηλο, η χρήση νευροδιεγέρτη εξασφαλίζει την διάσωση ακόμα και των μικρότερων κλάδων των νεύρων του λαιμού.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Η ηλεκτροδιαθερμία βοηθάει στην εξασφάλιση στεγνού χειρουργικού πεδίου και στην αποφυγή μετεγχειρητικών αιμορραγιών με τον λεπτομερή ηλεκτροκαυτηριασμό των μεγαλύτερων αγγείων αλλά και των μικρών τριχοειδών, χωρίς να προκαλείται καταστροφή των ιστών του τραχήλου. Ο σύγχρονος χειρουργικός εξοπλισμός μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο ως ‘’πολυεργαλείο’’ με δυνατότητες διατομής, αιμόστασης και συρραφής των ιστών με την ίδια συσκευή, που χρησιμοποιεί την ενέργεια της τεχνολογίας των υπερήχων. Έτσι η χειρουργική του τραχήλου περιλαμβάνει επεμβάσεις όπως:

  • Αφαίρεση των σιελογόνων αδένων (Παρωτιδεκτομή, αφαίρεση υπογνάθιου αδένα)
  • Θυρεοειδεκτομή
  • Αφαίρεση κυστικών υπολειμμάτων και λοιπών καλοήθων βλαβών του τραχήλου (αδένωμα παραθυρεοειδούς, νευρίνωμα, αιμαγγείωμα, όγκος καρωτιδικού σωματίου κ.α)
  • Ριζική αφαίρεση κακοήθων βλαβών τραχήλου με ή χωρίς τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό
  • Δημιουργία ή σύγκλειση τραχειοστομίας όπου απαιτείται.
  • Επεμβάσεις λαρυγγεκτομής

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis