...

Ωτοσκλήρυνση

Home  /  Ωτοσκλήρυνση
Ανώνυμο Σχέδιο 4

Γράφει ο ΩΡΛ Δρ. Σουλαντίκας Κωνσταντίνος

Αν.Διευθυντής  στην ΩΡΛ κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Εξωτερικός συνεργάτης Ευρωκλινικής Αθηνών, Αθηναικής, Μετροπολιταν, Ιατρικό Π.Φαληρου και ΩΡΛ κλινικής Αθηνών
Ωτοσκλήρυνση

Τι είναι;

Η ωτοσκλήρυνση δεν θεωρείται πλέον μια σπάνια νόσος καθώς με τα νέα δεδομένα προσβάλει περίπου 1 στους 200 ανθρώπους παγκοσμίως και σε ποσοστό 70% αφορά τις γυναίκες. Η πάθηση υπερτερεί στη λευκή φυλή και ιδιαίτερα στους Μεσογειακούς λαούς.  Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες 18 με 30 ετών και πολύ σπάνια μπορεί να ξεκινήσει πριν τα 10 ή μετά τα 50 έτη ζωής. Είναι μια προοδευτική νόσος καθώς οδηγεί σε μείωση της ακοής του ασθενούς, σταδιακά, με την πάροδο των χρόνων. Συνήθως προσβάλλει και τα δύο αυτιά και η βαρηκοΐα ξεκινάει από τις χαμηλές συχνότητες (μπάσα) και εξελίσσεται σε μείωση της ακοής των υψηλών συχνοτήτων (πρίμα).

Αυτό που συμβαίνει στην ωτοσκλήρυνση είναι πρακτικά το ότι μαζεύονται άλατα στις αρθρώσεις των 3 οσταρίων του μέσου ωτός. Αυτό επηρεάζει τις κινήσεις των οσταρίων, την μετάδοση της δόνησης από το ένα στο άλλο και επομένως την αγωγή του ήχου προς το έσω ους και τον εγκέφαλο. Τα οστάρια γίνονται σκληρά και δύσκαμπτα γι’αυτό και η πάθηση περιγράφεται με τον όρο ‘’ωτο-σκλήρυνση’’. Το οστάριο το οποίο επηρεάζεται και καθηλώνεται πρώτο από τη νόσο είναι ο αναβολέας.

Ποια τα βασικά αίτια;

Η ακριβής αιτία δημιουργίας της ωτοσκλήρυνσης είναι άγνωστη μέχρι σήμερα. Νεότερα δεδομένα έχουν αποδείξει την συμμετοχή του κληρονομικού παράγοντα και συγκεκριμένα το 60% των ατόμων που έχουν ωτοσκλήρυνση έχουν γονιδιακή προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου. Έτσι, ένα παιδί που έχει ένα γονέα με ωτοσκλήρυνση, θα εμφανίσει και το ίδιο την νόσο σε ποσοστό 25%, ενώ αν και οι δύο του γονείς πάσχουν, το ποσοστό ανέρχεται στο 50%. Έχει βρεθεί συσχέτιση της εκδήλωσης της ωτοσκλήρυνσης με τη λοίμωξη με τον ιό της ιλαράς. Πιστεύεται ακόμη, ότι η έναρξη των διαβρωτικών διεργασιών στα οστάρια συντονίζεται με περιόδους ορμονικών διαταραχών στις γυναίκες όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποιες μορφές έχει;

Η πάθηση χωρίζεται σε δυο βασικές μορφές: Την ‘’ωτοσκλήρυνση του αναβολέα’’ και πιθανώς και των υπόλοιπων οσταρίων και την ‘’κοχλιακή ωτοσκλήρυνση’’, ένας πιο σοβαρός τύπος στο οποίο επηρεάζεται το έσω ους με ή χωρίς τη συμμετοχή των οσταρίων. Ο ασθενής αργεί να αντιληφθεί ότι η ακοή του μειώνεται καθώς η βλάβη γίνεται αργά και περιοδικά. Στα πρώιμα στάδια της νόσου, το άτομο που πάσχει τις περισσότερες φορές μιλάει χαμηλόφωνα και αντιλαμβάνεται τους συνομιλητές του. Σε θορυβώδες μάλιστα περιβάλλον το πρόβλημα ακοής του γίνεται μικρότερο καθώς οι διάλογοι γίνονται με πιο δυνατές φωνές, ένα φαινόμενο που ονομάζεται “παρακουσία”.

Η βαρηκοΐα της ωτοσκλήρυνσης είναι μονόπλευρη ή και από τις δυο μεριές, ασύμμετρη και σταδιακά επιδεινούμενη. Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να έχουν οι ασθενείς με ωτοσκλήρυνση είναι οι εμβοές και συχνά εκείνες οδηγούν το άτομο σε ειδικό ΩΡΛ ιατρό για να τεθεί η διάγνωση. Ορισμένες φορές, εμφανίζεται ήπια έως μέτρια ζάλη και σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί ίλιγγος. Η αναλυτική παρουσίαση του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού του ασθενούς στον ιατρό, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου (κληρονομική προδιάθεση, εγκυμοσύνη). Ο λεπτομερής ωτολογικός έλεγχος με ωτομικροσκόπηση θα αναδείξει ένα φυσιολογικό ανατομικά αυτί με φυσιολογική τυμπανική μεμβράνη και θα αποκλειστούν άλλες παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Ο έλεγχος της ακοής με τονοδότες και ακοόγραμμα θα αποδείξουν το βαθμό του ελλείματος της ακοής καθώς και τον τύπο βαρηκοΐας (νευροαισθητήρια ή αγωγής), στοιχεία πολύτιμα για τη σωστή διάγνωση της νόσου. Το ιστορικό και η κλινική εξέταση συνήθως είναι αρκετά για να πείσουν τον ιατρό ότι πρόκειται για ωτοσκλήρυνση. Αν κριθεί απαραίτητο, η αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας με πολύ λεπτές τομές μπορεί να αναδείξει πιο προχωρημένη βλάβη στον αναβολέα ή τον κοχλία.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για την ωτοσκλήρυνση και η καταλληλότερη μέθοδος για τον καθένα είναι διαφορετική. Η απόφαση για την θεραπεία είναι ένα θέμα συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ του ιατρού και του ασθενούς. Ο έμπειρος ΩΡΛ χειρουργός προτείνει την κατάλληλη θεραπεία εξατομικευμένα, ανάλογα με την ηλικία και γενική κατάσταση του ασθενούς, το στάδιο της νόσου και τον βαθμό βαρηκοΐας. Οι επιλογές συνοψίζονται παρακάτω:

  1. Ακουστικά βαρηκοΐας όπου πλέον με τη σύγχρονη τεχνολογία υπάρχουν αξιόπιστες και ταυτόχρονα διακριτικές συσκευές, με προσαρμοσμένες ρυθμίσεις ανάλογα με τον τύπο και την βαρύτητα της βαρηκοΐας. Το ακουστικό προτείνεται σε ασθενείς που δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν ή δεν το επιτρέπει η γενική κατάσταση υγείας τους. Θεωρείται η επιθυμητή θεραπευτική μέθοδος όταν το έλλειμα ακοής είναι μικρό ή σε περίπτωση που το χειρουργείο δεν θα βελτιώσει την ακοή.
  2. Φαρμακευτική αγωγή για την ωτοσκλήρυνση χρησιμοποιείται για περισσότερο από 40 χρόνια με τη χορήγηση φθοριούχου νατρίου μόνο του ή σε συνδυασμό με φθοριούχο ασβέστιο. Τα φάρμακα αυτά σταματούν τη συσσώρευση των αλάτων στα οστάρια και σε πρώιμα στάδια μπορούν έως και να διακόψουν εντελώς την νόσο. Συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο και βιταμίνη D μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς σε αρκετούς ασθενείς με ωτοσκλήρυνση έχει φανεί ότι υπάρχει έλλειψή τους.
  3. Η χειρουργική αντιμετώπιση με αναβολοτομή ή αναβολεκτομή είναι η σύγχρονη και πιο αποτελεσματική μέθοδος και πραγματοποιείται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis