...

Ρινοπλαστική

Home  /  Ρινοπλαστική

Πίνακας Περιεχομένων

Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία μπορούμε να διορθώσουμε το σχήμα, τις διαστάσεις και γενικότερα την εξωτερική δομή της μύτης καθώς και την λειτουργική της ικανότητα. Στόχος της επέμβασης είναι η απόκτηση μιας καλαίσθητης μύτης, σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, με αποτελεσματική ρινική αναπνοή και στήριξη. Ο χειρουργός μέσα από τις γνώσεις, την δεξιότητα και την εμπειρία του θα οδηγηθεί στη σωστή εκτίμηση του προβλήματος και στη συνέχεια στην άρτια και αποτελεσματική αντιμετώπισή του, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου. Κύριος στόχος η απόκτηση μιας καλαίσθητης μύτης, η οποία έρχεται σε ευθυγράμμιση με τα χαρακτηριστικά του προσώπου, δίνοντας παράλληλα στον κάτοχό της ένα απόλυτα λειτουργικό ρινικό διάφραγμα.

Ποια η διαδικασία;

Η εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής προόδου, μας επιτρέπει σήμερα να μεγιστοποιήσουμε τα δυνατά αποτελέσματα με μεγαλύτερη ασφάλεια από ποτέ. Ύψιστη σημασία έχει η εξατομίκευση και η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε περιστατικού.

Από τι εξαρτάται η τεχνική της επέμβασης;

Η τεχνική της επέμβασης είναι ξεχωριστή για τον καθένα και σχετίζεται με το φύλο, τις προτιμήσεις του ενδιαφερόμενου, τον τύπο δυσμορφίας της μύτης και την ανατομία του υπόλοιπου προσώπου. Πριν από την επιλογή της τεχνικής, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν το αν στοχεύουμε σε αναδόμηση μόνο για το εξωτερικό τμήμα ή και για το εσωτερικό της μύτης. 

Ποιοι έλεγχοι θα πρέπει να προηγηθούν;

Είναι σημαντικό, να τίθενται ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά τις επιθυμητές αλλαγές, ώστε να επιτευχθεί ένα τέλειο τόσο αισθητικα όσο και λειτουργικά αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επίτευξη ικανοποιητικής ρινικής αναπνοής. Πριν από την επέμβαση γίνεται ολοκληρωμένος προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος, εκτίμηση από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Ο έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από την ημέρα του χειρουργείου, έως και λίγες ώρες πριν από την επέμβαση.

Είναι απαραίτητη η χρήση αναισθησίας;

Στη συνέχεια, ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο όπου υπό γενική αναισθησία πραγματοποιείται η επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός ολικής νάρκωσης και τοπικής αναισθησίας. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 90 λεπτά, διάρκεια η οποία επηρεάζεται από τη φύση και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε περιστατικού. Έπειτα, ο ασθενής οδηγείται στον θάλαμο νοσηλείας όπου παραμένει για τουλάχιστον 6 ωρών, για προληπτικούς λόγους. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και ανάλογα με την επιθυμία του, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ή να διανυκτερεύσει στην κλινική και να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Ρινοπλαστική

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά την ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που αφορά άντρες και γυναίκες που αισθάνονται δυσαρεστημένοι με την εξωτερική εμφάνιση της μύτης τους ή/και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από αυτή. Η αποκατάσταση της λειτουργικότητας της μύτης βελτιώνει το σύνολο της ποιότητας ζωής του ασθενούς, επιδιορθώνοντας την αναπνοή του, χαρίζοντάς του καλύτερο ύπνο και διαύγεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί;

Αναγκαίες προϋποθέσεις είναι η καλή ψυχική υγεία και οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενή. Προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του προσώπου και της μύτης, δηλαδή για τις γυναίκες 16-17 ετών και για τους άνδρες 18-19 ετών. Η επέμβαση έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

Τι θα πρέπει να προσέξω κατά την αποθεραπεία;

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, ο ασθενής έχει 2 βαμβάκια μέσα στη μύτη τα οποία αφαιρούνται μερικές ώρες μετά την επέμβαση ή την επόμενη ημέρα. Ο ασθενής κατά το εξιτήριο φέρει ένα μικρό νάρθηκα στη μύτη ο οποίος αποσύρεται κατά την 7η μετεγχειρητική ημέρα στο εξωτερικό ιατρείο μαζί με τα ράμματα τα οποία πραγματοποιούνται για συρραφή. Συνήθως, μετά το χειρουργείο, λαμβάνει μια σύντομη αντιβιοτική αγωγή καθώς και οδηγίες για ρινοπλύσεις και περιποίηση της ρινικής κοιλότητας. Η ρινοπλαστική είναι γενικά μια ανώδυνη επέμβαση και συνήθως απαιτείται ελάχιστη ή καθόλου παυσίπονη αγωγή μετά την επέμβαση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο πόνος είναι πλήρως ανεκτός με χρήση ήπιων παυσιπόνων. 

Πότε θα μπορώ να επιστέψω στην καθημερινότητά μου;

Μετά τη ρινοπλαστική, συνήθως συστήνουμε μία εβδομάδα σχετικής ανάπαυσης. Το ήπιο οίδημα το οποίο σχηματίζεται περιμετρικά της μύτης, σταδιακά υποχωρεί, διαδικασία η οποία ξεκινά συνήθως κατά την τρίτη ημέρα μετά την επέμβαση. Μετά το πέρας 10 ημερών ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του. Οι αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται για περίπου 15 ημέρες μετά την επέμβαση, ιδίως εάν απαιτούν εφίδρωση και συχνές μετατοπίσεις βάρους. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγεται για τις πρώτες δύο εβδομάδες, οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει έκθεση σε έντονους κραδασμούς και υψηλές θερμοκρασίες. 

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποιες τεχνικές ρινοπλαστικής χρησιμοποιούμε;

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα/διλήμματα των ασθενών είναι ποια τεχνική θα επιλέξουμε για την επέμβαση. Δύο είναι οι βασικές μέθοδοι χειρουργικής ρινοπλαστικής: η ανοιχτή και η κλειστή μέθοδος. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στον βαθμό επίδρασης με τα ανατομικά στοιχεία. Αυτό θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την προεγχειρητική ανάλυση που προηγείται. Στην ανοιχτή ρινοπλαστική η επέμβαση βασίζεται στις ανατομικές ανωμαλίες, ενώ στην κλειστή ρινοπλαστική βασίζεται στις ορατές ανωμαλίες της μύτης.

Ρινοπλαστική

Ποιες είναι οι διαφορές των δύο μεθόδων;

Κατά την κλειστή ρινοπλαστική, ο χειρουργός εκτελεί μικρού μήκους τομές στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, μέσω των οποίων αποκτά πρόσβαση σε όλα τα ανατομικά τμήματα της μύτης που χρήζουν διόρθωσης. Προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα και επιλέγεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών. Παρέχει το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, αξιόπιστα και χωρίς εξωτερικές ουλές.

Κατά την ανοιχτή ρινοπλαστική, η προσπέλαση της ρινός γίνεται μέσω μιας τομής από το μέσο της στυλίδας (το τμήμα της μύτης που διαχωρίζει τα ρουθούνια). Στη συνέχεια το δέρμα πάνω από την μύτη ανυψώνεται παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να δούμε με ακρίβεια τους χόνδρους και τα οστά της μύτης. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε πιο δύσκολα περιστατικά, με έντονη παραμόρφωση της μύτης πιθανά μετά από τραυματισμό ή σε επανεπεμβάσεις ρινοπλαστικής.

Η ρινοπλαστική με υαλουρονικό είναι αναίμακτη; Πώς πραγματοποιείται;

Η ρινοπλαστική με υαλουρονικό οξύ είναι μια αναίμακτη, μη χειρουργική μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια. Παρέχει περιορισμένες δυνατότητες επιδιόρθωσης της μύτης και δεν συνίσταται σε ασθενείς με έντονη δυσμορφία, προηγούμενους τραυματισμούς της μύτης, καθώς και σε ογκολογικά περιστατικά.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα του υαλουρονικού υποχωρεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα καθώς απορροφάται από τους ιστούς. Έτσι, χρειάζεται ανανέωση/συντήρηση της παρέμβασης περίπου κάθε 1 με 1,5 χρόνο.

Μπορεί να γίνει ρινοπλαστική με λέιζερ;

Η ρινοπλαστική με λέιζερ αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και χωρίς νυστέρι. Το μειονέκτημά της είναι ότι έχει σχετικά περιορισμένη εφαρμογή καθώς μπορεί να αναδιαμορφώσει τους κόγχους, χωρίς να επηρεάσει σημαντικά την κοιλότητα της μύτης. Το μηχάνημα είναι ιδιαίτερα ακριβό και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση για την διαχείρισή του, συνεπώς η επιλογή ενός ιατρου με πολυετή εμπειρία έχει κομβική σημασία στην επιτυχία της επέμβασης.

Με τα σημερινά δεδομένα, για την διαμόρφωση των οστών και των χόνδρων της μύτης χρειάζεται λεπτομερή παρέμβαση από το ανθρώπινο χέρι με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Η επέμβαση με λειζερ δεν βελτιώνει λειτουργικά τη μύτη και δύναται να περιορίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντί του λειζερ, η σύγχρονη χειρουργική-λειτουργική ρινοπλαστική μπορεί να συμπεριλάβει τη χρήση υπερήχων Piezo. Η τεχνική αυτή εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τους μαλακούς ιστούς της μύτης από τραυματισμούς.

Πως επηρεάζεται το διάφραγμα;

Κατά την διάρκεια της επέμβασης το διάφραγμα ευθυγραμμίζεται, τα στραβά τμήματά του αφαιρούνται και μπορούν να τοποθετηθούν ως μόσχευμα σε άλλα μέρη της μύτης που χρειάζονται ενίσχυση. Το γεγονός ότι ο δότης είναι ίδιος με τον δέκτη, διασφαλίζει τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας της ρινοπλαστικής, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης μικροεπιπλοκών.

Η ρινοπλαστική λοιπόν κατεξοχήν περιλαμβάνει την πλαστική ρινικού διαφράγματος καθώς και την σμίκρυνση/καυτηριασμό των κάτω ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εφικτή η πλήρης λειτουργική αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής.

Η ρινική αναπνοή είναι απαραίτητη για την πλειοψηφία των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, διασφαλίζοντας την οξυγόνωση του εγκεφάλου και των υπόλοιπων ιστών. Με την ολοκλήρωση της ρινοπλαστικής και την αποκατάσταση της ρινικής κοιλότητας, ο ασθενής μπορεί πλέον να ζήσει φυσιολογικά.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Είναι πρησμένη η μύτη μετά την ρινοπλαστική;

Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και την εντοπισμένη παρέμβαση στα σωστά σημεία, το οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή της μύτης μετά το χειρουργείο είναι ελάχιστο. Συστήνεται στον ασθενή η τοποθέτηση πάγου της πρώτες μετεγχειρητικές μέρες. Ο ιατρός σας θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες όχι μόνο για τις δραστηριότητες αλλά και για τις κινήσεις που μπορεί να χρειαστεί για ένα διάστημα να αποφεύγετε. Η χρήση πάγου και ήπιων αναλγητικών κάνουν οποιαδήποτε μετεγχειρητική ενόχληση πλήρως ανεκτή.

Από την 3η μέρα και μετά το πρήξιμο έχει σχεδόν εξαφανιστεί και την ήδη από την 10η μέρα κανείς δεν θα μπορεί να καταλάβει ότι χειρουργηθήκατε. Το διάστημα αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τον τύπο της επέμβασης η οποία πραγματοποιήθηκε.

Με την ολοκλήρωση της απαραίτητης επούλωσης, μπορείτε να επιστρέψετε με απόλυτη ασφάλεια στην εργασία και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση. Την 7η μετεγχειρητική ημέρα, μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, ο ασθενής μπορεί να αντικρύσει για πρώτη φορά το συνολικό αποτέλεσμα της επέμβασης, καθώς έως τότε δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό. Εφόσον έχει υποχωρήσει το μετεγχειρητικό οίδημα και η μύτη έχει επανέλθει στη φυσιολογική της φόρμα, τότε μπορούμε να αξιολογήσουμε πλήρως την εικόνα της και το τελικό αποτέλεσμα. Κυρίαρχος στόχος, τα στοιχεία της νέας μύτης να είναι αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών, η μύτη θα συνεχίσει να αλλάζει και να αποκτά πιο φυσική μορφή, ερχόμενη σε αρμονία με τις γραμμές του προσώπου.

Ρινοπλαστική

Ποιο είναι το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

Η ρινοπλαστική μπορεί σήμερα να πραγματοποιηθεί με πολύ μικρότερο κόστος σε σύγκριση με το παρελθόν. Ο συνδυασμός ιατρικής γνώσης και τεχνολογικής προόδου δίνουν στη φαρέτρα του σύγχρονου χειρουργού ένα πολύ ισχυρό όπλο για την πραγματοποίηση μιας ευρείας γκάμας επεμβάσεων.

Το κόστος της ρινοπλαστικής επηρεάζεται από την αμοιβή του ειδικού και της χειρουργικής ομάδας του, από τα έξοδα των υλικών που θα αξιοποιηθούν για την επέμβαση, καθώς και από τα έξοδα νοσηλείας, εφόσον αυτή απαιτηθεί. Για να μάθετε ακριβώς τις τιμές και το κόστος της επέμβασης επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού. Ο ιατρός θα σας ενημερώσει ακριβώς για την διαδικασία της επέμβασης, για το κόστος της, καθώς και για το τι περιλαμβάνει.

  • Ανοιχτή ρινοπλαστική
  • Κλειστή ρινοπλαστική
  • Αναθεωρητική ρινοπλαστική

Μετά τη ρινοπλαστική είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε και να αποφύγετε κάθε έντονη δραστηριότητα. Θα πρέπει επίσης να κοιμάστε με το κεφάλι σας ανασηκωμένο.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis