Ρινοπλαστική

Home  /  Ρινοπλαστική
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία μπορούμε να διορθώσουμε το σχήμα, τις διαστάσεις και γενικότερα την εξωτερική δομή της μύτης καθώς και την λειτουργική της ικανότητα. Στόχος της επέμβασης είναι η απόκτηση μιας καλαίσθητης μύτης, σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, με αποτελεσματική ρινική αναπνοή και στήριξη. Ο χειρουργός μέσα από τις γνώσεις, την δεξιότητα και την εμπειρία του θα οδηγηθεί στη σωστή εκτίμηση του προβλήματος και στη συνέχεια στην άρτια και αποτελεσματική αντιμετώπισή του, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου

Ποια η διαδικασία;

Η τεχνική της επέμβαση είναι ξεχωριστή για τον καθένα και σχετίζεται με το φύλο, τις προτιμήσεις του ενδιαφερόμενου, τον τύπο δυσμορφίας της μύτης και την ανατομία του υπόλοιπου προσώπου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επίτευξη ικανοποιητικής ρινικής αναπνοής. Πριν την επέμβαση γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, εκτίμηση από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Ο έλεγχος δύναται να γίνει την ημέρα του χειρουργείου έως και λίγες ώρες πριν την επέμβαση. Στη συνέχεια, ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο όπου υπό γενική αναισθησία πραγματοποιείται η επέμβαση. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 90 λεπτά. Έπειτα ο ασθενής οδηγείται στον θάλαμο νοσηλείας όπου παραμένει για τουλάχιστον 6 ώρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και ανάλογα με την επιθυμία του μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ή να διανυκτερεύσει στην κλινική και να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά την ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που αφορά άντρες και γυναίκες που αισθάνονται δυσαρεστημένοι με την εξωτερική εμφάνιση της μύτης τους ή/και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από αυτή. Αναγκαίες προϋποθέσεις είναι η καλή ψυχική υγεία και οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενή. Απαραίτητο είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του προσώπου και της μύτης, δηλαδή για τις γυναίκες 16-17 ετών και για τους άνδρες 18-19 ετών. Η επέμβαση έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Μετά την επέμβαση ο ασθενής έχει 2 βαμβάκια μέσα στη μύτη τα οποία αφαιρούνται μερικές ώρες μετά την επέμβαση ή την επόμενη ημέρα. Ο ασθενής κατά το εξιτήριο φέρει ένα μικρό νάρθηκα στη μύτη ο οποίος αποσύρεται κατά την 7η μετεγχειρητική ημέρα στο εξωτερικό ιατρείο μαζί με τα ράμματα. Συνήθως, μετά το χειρουργείο, λαμβάνει μια σύντομη αντιβιοτική αγωγή καθώς και οδηγίες για ρινοπλύσεις και περιποίηση της ρινικής κοιλότητας. Η ρινοπλαστική είναι γενικά μια ανώδυνη επέμβαση και συνήθως απαιτείται ελάχιστη ή καθόλου παυσίπονη αγωγή μετά την επέμβαση. Μετά τη ρινοπλαστική συνήθως συστήνουμε μία βδομάδα σχετικής ανάπαυσης. Το ήπιο πρήξιμο μετά την επέμβαση υποχωρεί συνήθως μετά την 3η  μετεγχειρητική ημέρα. Μετά το πέρας 10 ημερών ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του. Οι αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται για περίπου 15 ημέρες μετά την επέμβαση.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποιες μέθοδους ρινοπλαστικής χρησιμοποιούμε;

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα/διλήμματα των ασθενών είναι ποια τεχνική θα επιλέξουμε για την επέμβαση. Δύο είναι οι βασικές μέθοδοι χειρουργικής ρινοπλαστικής: η ανοιχτή και η κλειστή μέθοδος. Κατά την κλειστή ρινοπλαστική, ο χειρουργός εκτελεί μικρού μήκους τομές στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, μέσω των οποίων αποκτά πρόσβαση σε όλα τα ανατομικά τμήματα της μύτης που χρήζουν διόρθωσης. Προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα και επιλέγεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών. Παρέχει το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, αξιόπιστα και χωρίς εξωτερικές ουλές. Κατά την ανοιχτή ρινοπλαστική, η προσπέλαση γίνεται μέσω μιας τομής από το μέσο της στυλίδας (το τμήμα της μύτης που διαχωρίζει τα ρουθούνια). Στη συνέχεια το δέρμα πάνω από την μύτη ανυψώνεται παρέχοντας άμεση όραση των χόνδρων και των οστών της μύτης. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε πιο δύσκολα περιστατικά, με έντονη παραμόρφωση της μύτης πιθανά μετά από τραυματισμό ή σε επανεπεμβάσεις ρινοπλαστικής.

Η ρινοπλαστική με υαλουρονικό είναι αναίμακτη; Ποια η μέθοδος;

Η ρινοπλαστική με υαλουρονικό οξύ είναι μια αναίμακτη, μη χειρουργική μέθοδος που χρησιμοποιείται τελευταία. Παρέχει περιορισμένες δυνατότητες επιδιόρθωσης της μύτης και δεν συνίσταται σε ασθενής με έντονη δυσμορφία, προηγούμενους τραυματισμούς της μύτης και σε ογκολογικά περιστατικά. Η επίδραση του υαλουρονικού υποχωρεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα καθώς απορροφάτε από τους ιστούς. Έτσι χρειάζεται ανανέωση/συντήρηση της παρέμβασης περίπου κάθε 1 με 1,5 χρόνο.

Μπορεί να γίνει ρινοπλαστική με λέιζερ;

Η επέμβαση αυτή αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και χωρίς νυστέρι. Το μειονέκτημά της είναι ότι έχει σχετικά περιορισμένη εφαρμογή καθώς μπορεί να διαμορφώσει μόνο την εσωτερική κοιλότητα της μύτης. Το μηχάνημα είναι ιδιαίτερα ακριβό και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση για την διαχείρισή του. Με τα σημερινά δεδομένα, για την διαμόρφωση των οστών και των χόνδρων της μύτης χρειάζεται λεπτομερής παρέμβαση από το ανθρώπινο χέρι με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Η επέμβαση με λειζερ δεν βελτιώνει λειτουργικά τη μύτη και δύναται να περιορίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντί του λειζερ, η σύγχρονη χειρουργική-λειτουργική ρινοπλαστική μπορεί να συμπεριλάβει τη χρήση υπερήχων Piezo. Η τεχνική αυτή εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τους μαλακούς ιστούς της μύτης από τραυματισμούς.

Πως επηρεάζεται το διάφραγμα;

Κατά την διάρκεια της επέμβασης το διάφραγμα ευθείαζεται, τα στραβά τμήματά του αφαιρούνται και μπορούν να τοποθετηθούν ως μόσχευμα σε άλλα μέρη της μύτης που χρειάζονται ενίσχυση. Η ρινοπλαστική λοιπόν κατεξοχήν περιλαμβάνει την πλαστική ρινικού διαφράγματος καθώς και την σμίκρυνση/καυτηριασμό των κάτω ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εφικτή η πλήρης λειτουργική αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Είναι πρησμένη η μύτη μετά την ρινοπλαστική;

Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και την εντοπισμένη παρέμβαση στα σωστά σημεία, το πρήξιμο της μύτης μετά το χειρουργείο είναι ελάχιστο. Συστήνεται στον ασθενή η τοποθέτηση πάγου της πρώτες μετεγχειρητικές μέρες. Από την 3η μέρα και μετά το πρήξιμο έχει σχεδόν εξαφανιστεί και την 10η μέρα δεν θα καταλαβαίνει κανείς ότι χειρουργηθήκατε.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση. Την 7η μετεγχειρητική ημέρα, μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, ο ασθενής μπορεί να αντικρύσει για πρώτη φορά το συνολικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών, η μύτη θα συνεχίσει να αλλάζει και να αποκτά πιο φυσική μορφή.

Ποιο είναι το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

Για να μάθετε ακριβώς τις τιμές και το κόστος της επέμβασης επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού. Ο ιατρός θα σας ενημερώσει ακριβώς για την διαδικασία της επέμβασης αλλά και πόσο κοστίζει αυτή.

Μίλησαν για τον γιατρό

Κωστας Τσιαμαντας
Κωστας Τσιαμαντας
18. Μάιος, 2022.
Το καλύτερο ιατρείο με τα καλύτερα χέρια ΩΡΛ
Ioannis Georgakopoulos
Ioannis Georgakopoulos
25. Aρίλιος, 2022.
Τόσα χρόνια δεν τον αλλάζω με τίποτα Απλός , υπομονετικός , ακούει και δίνει λύσεις . ΛΎΣΕΙΣ Όχι αστεια
Αποστολησ Γραβανησ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
8. Δεκέμβριος, 2021.
Έκανα χειρουργείο διαφράγματος και δεν κατάλαβα τίποτα από πόνο τον συνιστώ με 1000 Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Giorgos Kastos
giorgos Kastos
11. Iούνιος, 2021.
Είναι. Ο. Τέλειος γιατρός και στη δουλειά του και πάνω απολα άνθρωπος με Α κεφαλαίο!!!!!!!🔝🔝🔝
Νάνσυ Μάρκου
Νάνσυ Μάρκου
24. Φεβρουάριος, 2021.
Ο καλύτερος ιατρός!! Απίστευτος άνθρωπος και τρομερός επιστήμων! ❤
Eleni Kan
eleni kan
15. Oκτώβριος, 2020.
Ο άνθρωπος είναι Θεός!!!Υπέροχος άνθρωπος και γιατρός!.Αν δεν ήταν αυτός εγώ δεν θα υπήρχα τώρα!!!!
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ