...

Αμυγδαλεκτομή

Home  /  Αμυγδαλεκτομή
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.
Αμυγδαλεκτομή

Τι είναι η αμυγδαλεκτομή;

Αμυγδαλεκτομή ονομάζεται η επέμβαση αφαίρεσης των παρίσθμιων αμυγδαλών που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα. Η αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός, τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που όμως μετά το 5ο ηλικιακό έτος δεν παρουσιάζουν καμία χρησιμότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αμυγδαλές μεγεθύνονται και προκαλούν αποφρακτικά συμπτώματα στα παιδιά. Οι συχνές λοιμώξεις των αμυγδαλών μπορούν να προκαλέσουν την υπερτροφία τους, ενώ αν το μικρόβιο δεν εκριζωθεί με επιτυχία προκαλείται το φαινόμενο της χρόνιας/υποτροπιάζουσας αμυγδαλίτιδας. Προβλήματα με τις αμυγδαλές μπορεί να έχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Παρακάτω αναφέρονται οι απόλυτες και σχετικές ενδείξεις αφαίρεσης αμυγδαλών σε παιδιά και ενήλικες.

Απόλυτες ενδείξεις

Aποφρακτικά αίτια:

 • Υπερπλασία των αμυγδαλών που προκαλεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού
 • Αποφρακτική υπνική άπνοια, έντονο ροχαλητό, συχνές αφυπνίσεις τη νύχτα
 • Χρόνια αναπνοή από το στόμα
 • Φτωχή επίδοση στην εργασία/σχολείο, συνεχής κόπωση και υπνηλία την ημέρα, προβλήματα συμπεριφοράς
 • Διαταραχές της ομιλίας που οφείλονται στις διογκωμένες αμυγδαλές
 • Προβλήματα στην κατάποση (δυσκαταποσία)
 • Καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης και της αύξησης βάρους του παιδιού
 • Διαταραχές στην ανάπτυξη του προσώπου και της γνάθου του παιδιού

Φλεγμονώδη αίτια:

 • Συχνές και βαριές λοιμώξεις που σχετίζονται με συχνή λήψη αντιβιοτικών και κακή ποιότητα ζωής
 • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια αμυγδαλίτιδας κάθε έτος ή τα περισσότερα έτη. Τα επεισόδια αμυγδαλίτιδας πρέπει να εμφανίζουν κάποιο/α από τα παρακάτω:
 • Έντονο πονόλαιμο με πυρετό >38,3°C
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες στον λαιμό μεγέθους >2cm
 • Λευκό επίχρισμα αμυγδαλών
 • Θετική καλλιέργεια για πυογενή στρεπτόκοκκο

Άλλα αίτια:

 • Ιστορικό περιαμυγδαλικού ή παραφαρυγγικού αποστήματος
 • Συχνές αιμορραγίες των αμυγδαλών
 • Υποψία κακοήθειας στις αμυγδαλές

Σχετικές ενδείξεις

 • Επιβαρυμένη υγεία, αναπνευστικές, καρδιαγγειακές ή άλλες σοβαρές παθήσεις
 • Σύνδρομο PFAPA
 • Πολύ βαριά επεισόδια αμυγδαλίτιδας
 • Ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε αντιβιοτικά
 • Έντονη κακοσμία στόματος που δημιουργεί διαπροσωπικά προβλήματα
Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!
Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά;

Πριν την επέμβαση, ο ενδιαφερόμενος θα υποβληθεί σε έναν στοιχειώδη προεγχειρητικό έλεγχο ο οποίος μπορεί να γίνει μέχρι και λίγες ώρες πριν το χειρουργείο. Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία, διάρκειας περίπου 30 λεπτών και με τις σύγχρονες μεθόδους είναι σημαντικά πιο αναίμακτη σε σχέση με το παρελθόν.

Αμυγδαλεκτομή

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής θα χρειαστεί να νοσηλευτεί την ίδια ημέρα και θα πάρει εξιτήριο την επόμενη. Χορηγούνται αντιβιοτικά και αναλγητικά για 1 εβδομάδα και αποχή από επαγγελματικές υποχρεώσεις για τουλάχιστον 4 ημέρες. Οι χειρωνακτικές εργασίες και οι αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται για 2-3 εβδομάδες προς αποφυγή του κινδύνου αιμορραγίας. Η μετεγχειρητική αιμορραγία είναι σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή και εμφανίζεται συχνότερα την 1η και 8η ημέρα μετά την επέμβαση. Αν ο ασθενής δει ζωηρό αίμα στο στόμα του, καλό είναι πιπιλίσει 2-3 παγάκια και να ενημερώσει τον γιατρό του. Σημαντικό είναι το άτομο να μπορεί να έχει πρόσβαση σε νοσοκομείο τις πρώτες 10 ημέρες μετά το χειρουργείο. Τόσο η επούλωση του τραύματος όσο και η αποφυγή αιμορραγίας επιτυγχάνεται με την λήψη κρύων τροφών και ροφημάτων. Η δυνατότητα του ατόμου να φάει είναι πολύ σημαντική για την ομαλή μετεγχειρητική αποκατάσταση του και δεν θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω πόνου (γιαυτό άλλωστε χορηγούνται τα παυσίπονα). Η διατροφή ξεκινάει με κρύες και υδαρείς τροφές για δυο ημέρες, που γίνονται πιο συμπαγείς και πολτώδεις τις επόμενες έως την επιστροφή του χειρουργημένου στο φυσιολογικό του διαιτολόγιο. 

Σε τι αλλάζει η αμυγδαλεκτομή για ενήλικες;

Η χειρουργική μέθοδος της αμυγδαλεκτομής είναι η ίδια σε ενήλικες και παιδιά. Η μόνη διαφορά είναι ότι στους ενήλικες χρησιμοποιούνται περισσότερο συχνά τεχνικές που σταματούν την αιμορραγία καθώς τα αγγεία του ενήλικα είναι μεγαλύτερα, πιο ανεπτυγμένα και άρα φέρουν περισσότερο αίμα. Η τεχνική της μερικής αφαίρεσης ή σμίκρυνσης των αμυγδαλών έχει σήμερα καταργηθεί και θεωρείται μη αποτελεσματική.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!
Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Υπάρχει αλλαγή φωνής;

Σε ορισμένες περιπτώσεις υπερτροφίας των αμυγδαλών, μπορεί η φωνή να είναι κάπως πιο βαριά καθώς επηρεάζεται το ‘’αντηχείο’’ της στοματικής κοιλότητας. Με την αφαίρεση των αμυγδαλών, η φωνή θα επιστρέψει στη φυσιολογική της χροιά, χωρίς τραγική αλλαγή ή υπερβολική αλλοίωση και λέπτυνσή της.

Ποια η διαδικασία της επέμβασης;

Η επέμβαση είναι απλή, γρήγορη και τα βήματά της είναι πάντα τα ίδια. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές τεχνικές και ο κάθε χειρουργός επιλέγει αυτή που του ταιριάζει περισσότερο ή γνωρίζει καλυτερα, χωρίς να υπάρχει διαφορά στο αποτέλεσμα, στον μετεγχειρητικό πόνο ή στην συχνότητα επιπλοκών. Οι πιο δημοφιλείς τεχνικές είναι:

 1. Ψυχρή μέθοδος (ψαλίδι και ράμματα)
 2. Χρήση μονοπολικής ή διπολικής διαθερμίας
 3. Χρήση laser ή coblation
 4. Αμυγδαλεκτομή με υπερήχους (harmonic scalpel)
 5. Αμυγδαλεκτομή με ραδιοσυχνότητες

Ποιο το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος και οι τιμές είναι ανάλογα την περίπτωση και την κατάσταση του ασθενούς. Για να ενημερωθείτε για το πόσο κοστίζει η επέμβαση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας και ο ιατρός θα λύσει κάθε σας απορία.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis