Ωτομικροσκόπηση

Home  /  Ωτομικροσκόπηση
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Αρκετές φορές η εξέταση του αυτιού με το ωτοσκόπιο, από εξειδικευμένο ΩΡΛ, είναι αρκετή για μια γρήγορη πρώτη διαγνωστική προσέγγιση. Η ωτοσκόπηση πραγματοποιείται στο εξωτερικό ΩΡΛ ιατρείο είτε με τη χρήση φορητού μικροσκοπίου (LED ή οπτική ίνας), είτε με ωτοσκόπιο-χωνί (speculum) και τη χρήση εξωτερικής πηγής φωτισμού (μετωπιαίο κάτοπτρο). Στη σύγχρονη κλινική πράξη, η χρήση μικροσκοπίου παρέχει σημαντικά περισσότερες δυνατότητες στο ιατρό τόσο για τη διάγνωση κλινικών παθήσεων του αυτιού, όσο και για την επεμβατική/χειρουργική αντιμετώπιση σημαντικού αριθμού παθολογικών καταστάσεων του ωτός. Λόγω των παραπάνω, η δημοτικότητά του αυξάνεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας και δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα που παλαιότερα βασάνιζαν τόσο τον ιατρό όσο και τον ασθενή.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Το μικροσκόπιο αποτελείται από ένα σύστημα φακών και από μια  πηγή φωτός που μας επιτρέπει να μεγεθύνουμε την εικόνα όσο απαιτείται κάθε φορά. Η διαδικασία γίνεται με τον ασθενή σε καθιστή θέση στην ειδική εξεταστική καρέκλα, χωρίς κάποιας μορφής αναισθησία και τον γιατρό ακριβώς δίπλα. Η όραση του γιατρού μέσα από το ωτοσκόπιο είναι στεροσκοπική και του προσφέρει πλήρη αντίληψη των διαστάσεων της κοιλότητας του έξω ακουστικού πόρου, του τυμπανικού υμένα και τμήματος του μέσου ωτός. Έτσι προσφέρει μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια τόσο στην επισκόπηση του αυτιού, όσο και στην εκτέλεση θεραπευτικών χειρισμών. Η διαδικασία είναι γρήγορη και ανώδυνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα ακόμα και σε νεογέννητα παιδιά, που η επισκόπηση του αυτιού είναι δύσκολη λόγω του μικρού μεγέθους και της ανώριμης ανατομίας τους. Το μικροσκόπιο είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών του αυτιού, μετά από τραυματισμούς ή σε παρουσία εξοστώσεων, καταστάσεις που δυσκολεύουν την επισκόπηση του αυτιού λόγω στενού έξω ακουστικού πόρου. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται εξίσου συχνά και η ενδοσκόπηση του ωτός με τη χρήση μικρού άκαμπτου ενδοσκοπίου, φωτεινής πηγής και υπολογιστικού συστήματος για την καταγραφή τυχόν παθήσεων. Η διαδικασία είναι παραπλήσια, υπερτερεί του μικροσκοπίου στην δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης των δεδομένων αλλά υστερεί στο ότι πρέπει το ενδοσκόπιο να εισέλθει στο κανάλι του πόρου.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Έτσι, σε περιπτώσεις που πρέπει να τοποθετηθούν και άλλα εργαλεία στο αυτί ή όταν ο έξω ακουστικός πόρος είναι στενός, η χρήση του ενδοσκοπίου δυσχεραίνει την διαδικασία. Στις παραπάνω περιπτώσεις το οπτικό μικροσκόπιο θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση. Η χρήση του είναι ευρεία και περιλαμβάνει:

Διαγνωστικές διεργασίες

Προσφέρει την μέγιστη δυνατή ακρίβεια για την εξέταση του έξω ακουστικού πόρου, της τυμπανικής μεμβράνης και εξωτερικής κοιλότητας του μέσου ωτός που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ορατή δια μέσου του τυμπάνου. Με το μικροσκόπιο, ο εξειδικευμένος ΩΡΛ ιατρός μπορεί να διακρίνει φλεγμονές (εξωτερική ωτίτιδα και μέση πυώδη ωτίτιδα), παρουσία υγρού στο αυτί (εκκριτική ωτίτιδα), διάτρηση τυμπανικού υμένα και ογκόμορφες μάζες (χολοστεάτωμα, πολύποδες, αγγειακούς όγκους και κακοήθειες) του έξω και μέσου ωτός.  

Επεμβατικές διαδικασίες

Περιλαμβάνει τον απλό καθαρισμό του βύσματος κυψελίδας (κεριού) στον έξω ακουστικό πόρο, την παρακέντηση του υγρού από το μέσο αυτί, την τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού, τις ενδοτυμπανικές εγχύσεις φαρμάκων (πχ κορτιζόνη, γενταμυκίνη) σε περιπτώσεις αιφνίδιας βαρηκοΐας ή νόσου Meniere καθώς και την λεπτομερή λήψη βιοψιών.

Χειρουργικές επεμβάσεις 

Σχεδόν όλες οι ωτοχειρουργικές επεμβάσεις σήμερα γίνονται με τη χρήση μικροσκοπίου για τον ασφαλέστερο και καλύτερο έλεγχο των χειρουργικών χειρισμών. Ωτομικροσκόπιο χρησιμοποιείται στην καναλοπλαστική (σε στενώσεις του έξω ακουστικού πόρου ή σε παρουσία εξοστώσεων), στην τυμπανοπλαστική (σε διαταραχές λειτουργικότητας ή διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης), στις επεμβάσεις του μέσου ωτός (οσταριοπλαστική, αναβολοτομή στην ωτοσκλήρυνση)καθώς και στην μαστοειδεκτομή (σε παρουσία χολοστεατώματος).

Μίλησαν για τον γιατρό

Κωστας Τσιαμαντας
Κωστας Τσιαμαντας
18. Μάιος, 2022.
Το καλύτερο ιατρείο με τα καλύτερα χέρια ΩΡΛ
Ioannis Georgakopoulos
Ioannis Georgakopoulos
25. Aρίλιος, 2022.
Τόσα χρόνια δεν τον αλλάζω με τίποτα Απλός , υπομονετικός , ακούει και δίνει λύσεις . ΛΎΣΕΙΣ Όχι αστεια
Αποστολησ Γραβανησ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
8. Δεκέμβριος, 2021.
Έκανα χειρουργείο διαφράγματος και δεν κατάλαβα τίποτα από πόνο τον συνιστώ με 1000 Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Giorgos Kastos
giorgos Kastos
11. Iούνιος, 2021.
Είναι. Ο. Τέλειος γιατρός και στη δουλειά του και πάνω απολα άνθρωπος με Α κεφαλαίο!!!!!!!🔝🔝🔝
Νάνσυ Μάρκου
Νάνσυ Μάρκου
24. Φεβρουάριος, 2021.
Ο καλύτερος ιατρός!! Απίστευτος άνθρωπος και τρομερός επιστήμων! ❤
Eleni Kan
eleni kan
15. Oκτώβριος, 2020.
Ο άνθρωπος είναι Θεός!!!Υπέροχος άνθρωπος και γιατρός!.Αν δεν ήταν αυτός εγώ δεν θα υπήρχα τώρα!!!!
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ