...

Ωτομικροσκόπηση

Home  /  Ωτομικροσκόπηση
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Αρκετές φορές η εξέταση του αυτιού με το ωτοσκόπιο, από εξειδικευμένο ΩΡΛ, είναι αρκετή για μια γρήγορη πρώτη διαγνωστική προσέγγιση. Η ωτοσκόπηση πραγματοποιείται στο εξωτερικό ΩΡΛ ιατρείο είτε με τη χρήση φορητού μικροσκοπίου (LED ή οπτική ίνας), είτε με ωτοσκόπιο-χωνί (speculum) και τη χρήση εξωτερικής πηγής φωτισμού (μετωπιαίο κάτοπτρο). Στη σύγχρονη κλινική πράξη, η χρήση μικροσκοπίου παρέχει σημαντικά περισσότερες δυνατότητες στο ιατρό τόσο για τη διάγνωση κλινικών παθήσεων του αυτιού, όσο και για την επεμβατική/χειρουργική αντιμετώπιση σημαντικού αριθμού παθολογικών καταστάσεων του ωτός. Λόγω των παραπάνω, η δημοτικότητά του αυξάνεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας και δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα που παλαιότερα βασάνιζαν τόσο τον ιατρό όσο και τον ασθενή.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Το μικροσκόπιο αποτελείται από ένα σύστημα φακών και από μια  πηγή φωτός που μας επιτρέπει να μεγεθύνουμε την εικόνα όσο απαιτείται κάθε φορά. Η διαδικασία γίνεται με τον ασθενή σε καθιστή θέση στην ειδική εξεταστική καρέκλα, χωρίς κάποιας μορφής αναισθησία και τον γιατρό ακριβώς δίπλα. Η όραση του γιατρού μέσα από το ωτοσκόπιο είναι στεροσκοπική και του προσφέρει πλήρη αντίληψη των διαστάσεων της κοιλότητας του έξω ακουστικού πόρου, του τυμπανικού υμένα και τμήματος του μέσου ωτός. Έτσι προσφέρει μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια τόσο στην επισκόπηση του αυτιού, όσο και στην εκτέλεση θεραπευτικών χειρισμών. Η διαδικασία είναι γρήγορη και ανώδυνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα ακόμα και σε νεογέννητα παιδιά, που η επισκόπηση του αυτιού είναι δύσκολη λόγω του μικρού μεγέθους και της ανώριμης ανατομίας τους. Το μικροσκόπιο είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών του αυτιού, μετά από τραυματισμούς ή σε παρουσία εξοστώσεων, καταστάσεις που δυσκολεύουν την επισκόπηση του αυτιού λόγω στενού έξω ακουστικού πόρου. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται εξίσου συχνά και η ενδοσκόπηση του ωτός με τη χρήση μικρού άκαμπτου ενδοσκοπίου, φωτεινής πηγής και υπολογιστικού συστήματος για την καταγραφή τυχόν παθήσεων. Η διαδικασία είναι παραπλήσια, υπερτερεί του μικροσκοπίου στην δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης των δεδομένων αλλά υστερεί στο ότι πρέπει το ενδοσκόπιο να εισέλθει στο κανάλι του πόρου.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Έτσι, σε περιπτώσεις που πρέπει να τοποθετηθούν και άλλα εργαλεία στο αυτί ή όταν ο έξω ακουστικός πόρος είναι στενός, η χρήση του ενδοσκοπίου δυσχεραίνει την διαδικασία. Στις παραπάνω περιπτώσεις το οπτικό μικροσκόπιο θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση. Η χρήση του είναι ευρεία και περιλαμβάνει:

Διαγνωστικές διεργασίες

Προσφέρει την μέγιστη δυνατή ακρίβεια για την εξέταση του έξω ακουστικού πόρου, της τυμπανικής μεμβράνης και εξωτερικής κοιλότητας του μέσου ωτός που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ορατή δια μέσου του τυμπάνου. Με το μικροσκόπιο, ο εξειδικευμένος ΩΡΛ ιατρός μπορεί να διακρίνει φλεγμονές (εξωτερική ωτίτιδα και μέση πυώδη ωτίτιδα), παρουσία υγρού στο αυτί (εκκριτική ωτίτιδα), διάτρηση τυμπανικού υμένα και ογκόμορφες μάζες (χολοστεάτωμα, πολύποδες, αγγειακούς όγκους και κακοήθειες) του έξω και μέσου ωτός.  

Επεμβατικές διαδικασίες

Περιλαμβάνει τον απλό καθαρισμό του βύσματος κυψελίδας (κεριού) στον έξω ακουστικό πόρο, την παρακέντηση του υγρού από το μέσο αυτί, την τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού, τις ενδοτυμπανικές εγχύσεις φαρμάκων (πχ κορτιζόνη, γενταμυκίνη) σε περιπτώσεις αιφνίδιας βαρηκοΐας ή νόσου Meniere καθώς και την λεπτομερή λήψη βιοψιών.

Χειρουργικές επεμβάσεις 

Σχεδόν όλες οι ωτοχειρουργικές επεμβάσεις σήμερα γίνονται με τη χρήση μικροσκοπίου για τον ασφαλέστερο και καλύτερο έλεγχο των χειρουργικών χειρισμών. Ωτομικροσκόπιο χρησιμοποιείται στην καναλοπλαστική (σε στενώσεις του έξω ακουστικού πόρου ή σε παρουσία εξοστώσεων), στην τυμπανοπλαστική (σε διαταραχές λειτουργικότητας ή διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης), στις επεμβάσεις του μέσου ωτός (οσταριοπλαστική, αναβολοτομή στην ωτοσκλήρυνση)καθώς και στην μαστοειδεκτομή (σε παρουσία χολοστεατώματος).

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis