...

Εξοστρώσεις Έξω Ακουστικού Πόρου

Home  /  Εξοστρώσεις Έξω Ακουστικού Πόρου
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι;

Έξω ακουστικός πόρος ή έξω ους ονομάζεται το εξωτερικό κανάλι του αυτιού μας που καταλήγει στο τύμπανο. Έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά και αποτελείται από ένα χόνδρινο εξωτερικό τμήμα και ένα οστέινο εσωτερικό τμήμα. Το χόνδρινο τμήμα του έξω ακουστικού πόρου είναι κοίλο και σχηματίζει γωνία με το οστέινο τμήμα, κάτι που παρέχει ασφάλεια στην τυμπανική μεμβράνη από πιθανούς τραυματισμούς. Οι εξοστώσεις και τα οστεώματα του έξω ακουστικού πόρου, που αφορούν το οστέινο τμήμα του καναλιού, αποτελούν καλοήθη νεοπλάσματα του οστού. Είναι σκληρές, οστέινες δομές που αναπτύσσονται αργά και συνήθως αφορούν και τα δύο αυτιά. Η διαφορά των οστεωμάτων από τις εξοστώσεις είναι ότι τα οστεώματα έχουν μίσχο ενώ μέσα από το οστέινο περίβλημα, συνήθως, υπάρχει αγγειακό δίκτυο. Αντίθετα οι εξοστώσεις έχουν ευρεία βάση και αποτελούνται εξ ολοκλήρου από οστό (οστίτη ιστό).

Ποια τα βασικά αίτια;

Η κύρια αιτία πρόκλησης εξοστώσεων είναι ο συχνός θερμικός ερεθισμός του αυτιού, πρακτικά η τακτική είσοδος κρύου νερού στον έξω ακουστικό πόρο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι εξοστώσεις χαρακτηρίζονται σαν ‘’νόσος των χειμερινών κολυμβητών’’. Ο συχνός θερμικός ερεθισμός προκαλεί ευαισθητοποίηση του περιοστέου (μεμβράνη που καλύπτει το οστό) που οδηγεί στην παραγωγή νέου οστίτη ιστού και έτσι αύξηση της μάζας του οστέινου τμήματος του καναλιού. Υπάρχουν αναφορές σχετικά με την κληρονομική προδιάθεση για τη δημιουργία εξοστώσεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί ξεκάθαρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξοστώσεις δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και εντοπίζονται σε τυχαίο έλεγχο του αυτιού από ειδικό ΩΡΛ. Ένα πιθανό σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ανθρώπους είναι η αίσθηση πληρότητας του αυτιού (νιώθουν το αυτί τους βαρύ ή ότι κάτι υπάρχει μέσα). Οι εξοστώσεις έχουν τη τάση να αναπτύσσονται βαθιά μέσα στο κανάλι, κοντά στην τυμπανική μεμβράνη. Αρκετές φορές οι εξοστώσεις εγκλωβίζουν τα βύσματα κεριού μέσα στο αυτί σε σημείο που μπορεί να κλείνουν εντελώς τον έξω ακουστικό πόρο κοντά στο τύμπανο. Η παραγωγή κεριού είναι σημαντική καθώς αποτελεί τον αυτοκαθαρισμό του αυτιού από νεκρά κύτταρα του επιθηλίου και ρύπους του περιβάλλοντος. Ο εγκλωβισμός του κεριού ανάμεσα στις εξοστώσεις και στο τύμπανο, εμποδίζει τόσο την φυσιολογική μετακίνηση του κεριού προ τα έξω, όσο και τον καθαρισμό του από τον ΩΡΛ. Έτσι, η μειωμένη υγιεινή του έξω ακουστικού πόρου μπορεί να οδηγήσει σε συχνές εξωτερικές ωτίτιδες. Η απόφραξη του καναλιού προκαλεί μια μορφή βαρηκοΐας που ονομάζεται βαρηκοΐας αγωγιμότητας όπου παρακωλύεται η αγωγή του ήχου από το περιβάλλον προς το τύμπανο.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση των εξοστώσεων πραγματοποιείται με την απλή επισκόπηση του έξω ακουστικού πόρου με ωτοσκόπιο. Για μια πιο λεπτομερή και μεγεθυμένη εικόνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενδοσκόπηση του πόρου με άκαμπτο ενδοσκόπιο. Η ακτινολογική απεικόνιση χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που χρήζουν χειρουργικής θεραπείας. Η προεγχειρητική αξονική τομογραφία λιθοειδών θα δώσει σημαντικά στοιχεία τον χειρουργό σχετικά με το μέγεθος και την επέκταση των εξοστώσεων στον τυμπανικό δακτύλιο, στοιχεία σημαντικά για τον προγραμματισμό της επέμβασης. Η εκτίμηση της ακοής με το απλό ακοόγραμμα θα ξεκαθαρίσει την ύπαρξη ή όχι βαρηκοΐας αγωγιμότητας ή άλλης διαταραχής της ακοής.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!
Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Η μοναδική θεραπεία των εξοστώσεων είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους. Πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις όπου οι εξοστώσεις προκαλούν συμπτώματα στον ασθενή με τη χρήση ειδικού εργαλείου που ονομάζεται οστεογλύφανο. Η παρέμβαση ονομάζεται καναλοπλαστική, αφορά συνήθως μόνο το οστέινο τμήμα του έξω ακουστικού πόρου και μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοωτιαία (μέσα από το αυτί) ή οπισθοωτιαία αναλόγως του σχήματος και της εντόπισης των εξοστώσεων. Είναι μια απλή επέμβαση που σε ήπιες καταστάσεις μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο εξωτερικό ιατρείο. Συνήθως επιλέγεται ολική αναισθησία που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή. Η επέμβαση γίνεται και στα δύο αυτιά ταυτόχρονα και μετά το τέλος της επέμβασης ο έξω ακουστικός πόρος πωματίζεται με απορροφήσιμα υλικά.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Πως γίνεται η πρόληψη;

Η πρόληψη της δημιουργίας εξοστώσεων περιλαμβάνει την αποφυγή έκθεσης κρύου νερού στο αυτί και την χρήση ωτοασπίδων κατά την χειμερινή κολύμβηση.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis