Ωτίτιδα

Home  /  Ωτίτιδα
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι η ωτίτιδα;

Η ωτίτιδα είναι μια από τις συχνότερες λοιμώξεις του ανθρώπινου σώματος και όλοι μας, κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε περάσει τη συγκεκριμένη πάθηση. Ωτίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του αυτιού το οποίο ανατομικά αποτελείται από τρεις κοιλότητες που διαχωρίζονται μεταξύ τους. Το έξω, το μέσο και το έσω ους. Η οξεία ωτίτιδα συμβαίνει συνήθως τους χειμερινούς μήνες, συχνότερα στα παιδιά, ωστόσο είναι αρκετά συχνή πάθηση και στους ενήλικες.

Σε τι διαφέρει η μέση από την εξωτερική ωτίτιδα;

Η εξωτερική ωτίτιδα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αφορά το έξω ους δηλαδή το εξωτερικό κανάλι που ονομάζεται έξω ακουστικός πόρος και καταλήγει στην τυμπανική μεμβράνη. Η μέση ωτίτιδα αφορά τη φλεγμονή του μέσου ωτός, που περιλαμβάνει τα οστάρια της ακοής, και συνήθως συνοδεύεται από συλλογή πύου στη κοιλότητα. Η εσωτερική ωτίτιδα, γνωστή ως λαβυρινθίτιδα, είναι η σοβαρότερη μορφή ωτίτιδας του έσω ωτός. Αφορά τη φλεγμονή του λαβυρίνθου που είναι ένα από τα όργανα ισορροπίας του σώματός μας.

Εκκριτική και χρόνια ωτίτιδα

Η εκκριτική ωτίτιδα είναι η συλλογή άσηπτου (χωρίς μικρόβια) μη πυώδους υγρού στο μέσο αυτί, μια κατάσταση που οφείλεται σε ελλιπή αερισμό του μέσου ωτός λόγω παρεμπόδισης διόδου του αέρα από ανατομικό κώλυμα πχ. κρεατάκια, σκολίωση ρινικού διαφράγματος και δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας. Η χρόνια μέση ωτίτιδα είναι ο όρος που περιγράφει τη μακροχρόνια φλεγμονή ή βλάβη του μέσου ωτός ή/και του τυμπάνου. Μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. Διάτρηση (τρύπα) στο τύμπανο
 2. Χρόνια επιμένουσα ή επαναλαμβανόμενη ροή υγρού από το αυτί
 3. Εμμονή υγρού πίσω από ένα ανέπαφο τύμπανο
 4. Φλεγμονή στο μέσο αυτί που οδηγεί σε διάβρωση οστών καθώς και ανατομικών δομών όπως το προσωπικό νεύρο, η μαστοειδής, ο κοχλίας με ή χωρίς την συνύπαρξη χολοστεατώματος

Ποια τα βασικά αίτια;

Τα βασικά αίτια που προκαλούν ωτίτιδα είναι ιοί και βακτήρια που εισέρχονται στο αυτί και προκαλούν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Στην εξωτερική ωτίτιδα, τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στον έξω ακουστικό πόρο από τον αέρα, από βρώμικα αντικείμενα/δάκτυλα που βάζουμε στο αυτί μας ή από τραυματισμούς του πόρου. Στην μέση και έσω ωτίτιδα, ο δίοδος μικροβίων γίνεται από ανατομικές δομές που βρίσκονται κοντά στις κοιλότητες ή επικοινωνούν με αυτές όπως η ευσταχιανή σάλπιγγα, οι μήνιγγες του εγκεφάλου και τα υπόλοιπα τμήματα του αυτιού (πχ μέση ωτίτιδα που μεταφέρεται στον λαβύρινθο). Η σύφιλη, ο ωτικός έρπητας ζωστήρας και ο ιός της παρωτίτιδας είναι παθογόνα που μπορούν να προσβάλουν τον λαβύρινθο και να οδηγήσουν σε λαβυρινθίτιδα.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Στην εξωτερική ωτίτιδα:

 1. Ήπιος πόνος στο αυτί
 2. Στένωση του έξω ακουστικού πόρου
 3. Φαγούρα/κνησμός
 4. Εκροή υγρού από το έξω ους

Στη μέση ωτίτιδα:

 1. Πόνος στο αυτί
 2. Πυρετός
 3. Αίσθημα πληρότητας του αυτιού (βουλωμένο αυτί)
 4. Βαρηκοΐα λόγω κατάληψης του μέσου ωτός από πυώδη συλλογή

Στη λαβυρινθίτιδα τα συμπτώματα ποικίλουν και η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρή και συνήθως χρήζει νοσηλείας. Επικρατούν πυρετός με ρίγος, ίλιγγος και βαρηκοΐα ενώ σε πιο επείγουσες καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχει πάρεση προσωπικού νεύρου και μηνιγγίτιδα.

Οξεία ωτίτιδα – Υπάρχει πόνος;

Η ωτίτιδα είναι μια κατάσταση που κατ’ εξοχήν προκαλεί πόνο στο αυτί. Ο πόνος ποικίλει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου αλλά και την κοιλότητα που πάσχει. Συνήθως η μέση ωτίτιδα είναι μια πιο επώδυνη κατάσταση από την εξωτερική. Ωστόσο μια βαριά εξωτερική ωτίτιδα (πχ διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα) μπορεί να είναι πιο επώδυνη από μια ήπια οξεία μέση ωτίτιδα.

Πόση διάρκεια και τι αντιβίωση παίρνω;

Η χορήγηση και η διάρκεια αντιβίωσης πρέπει πάντα να καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό και ο ασθενής δεν θα πρέπει να την λαμβάνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Η εξωτερική ωτίτιδα θεραπεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη χορήγηση ωτικών αντιβιωτικών σταγόνων για 5-7 ημέρες και σπάνια χρειάζεται η από του στόματος λήψη κάποιο σχήματος (πχ στην κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα των σακχαροδιαβητικών). Η οξεία μέση ωτίτιδα θεραπεύεται με από του στόματος αντιβίωση που πρέπει να λαμβάνεται 10-15 ημέρες. Στην λαβυρινθίτιδα η χορήγηση αντιβίωσης καλό είναι να γίνεται ενδοφλέβια και ο ασθενής να νοσηλεύεται σε νοσοκομειακή μονάδα.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Η κοινή γραμμή για τη θεραπεία της ωτίτιδας είναι αντιβίωση, παυσίπονη αγωγή, ενυδάτωση και ξεκούραση. Ανάλογα με το περιστατικό η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων, κορτιζόνης, αποσυμφορητικών σπρέι για τη μύτη και ρινικών πλύσεων. Η χρόνια ωτίτιδα χρήζει χειρουργικής παρέμβασης σε ορισμένες καταστάσεις όπως στη χρόνια διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης με την ανακατασκευή του τυμπάνου (τυμπανοπλαστική). Όσον αφορά το χολοστεάτωμα,, η μοναδική θεραπεία είναι η έγκαιρη χειρουργική αφαίρεση της βλάβης με την αποκατάσταση της ανατομίας του μέσου αυτιού.

Μίλησαν για τον γιατρό

Κωστας Τσιαμαντας
Κωστας Τσιαμαντας
18. Μάιος, 2022.
Το καλύτερο ιατρείο με τα καλύτερα χέρια ΩΡΛ
Ioannis Georgakopoulos
Ioannis Georgakopoulos
25. Aρίλιος, 2022.
Τόσα χρόνια δεν τον αλλάζω με τίποτα Απλός , υπομονετικός , ακούει και δίνει λύσεις . ΛΎΣΕΙΣ Όχι αστεια
Αποστολησ Γραβανησ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
8. Δεκέμβριος, 2021.
Έκανα χειρουργείο διαφράγματος και δεν κατάλαβα τίποτα από πόνο τον συνιστώ με 1000 Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Giorgos Kastos
giorgos Kastos
11. Iούνιος, 2021.
Είναι. Ο. Τέλειος γιατρός και στη δουλειά του και πάνω απολα άνθρωπος με Α κεφαλαίο!!!!!!!🔝🔝🔝
Νάνσυ Μάρκου
Νάνσυ Μάρκου
24. Φεβρουάριος, 2021.
Ο καλύτερος ιατρός!! Απίστευτος άνθρωπος και τρομερός επιστήμων! ❤
Eleni Kan
eleni kan
15. Oκτώβριος, 2020.
Ο άνθρωπος είναι Θεός!!!Υπέροχος άνθρωπος και γιατρός!.Αν δεν ήταν αυτός εγώ δεν θα υπήρχα τώρα!!!!
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ