Κογχοπλαστική

Home  /  Κογχοπλαστική
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι η κογχοπλαστική;

Κογχοπλαστική ονομάζεται η επέμβαση συρρίκνωσης των κάτω ρινικών κογχών της μύτης. Οι κόγχες είναι οστέινες δομές στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας που περιβάλλονται από ένα στρώμα υποβλεννογόνου και ένα στρώμα βλεννογόνου. Είναι τρεις σε κάθε ρουθούνι και συμμετέχουν στην αύξηση της θερμότητας του εισπνεόμενου αέρα καθώς και στην εφύγρανσή του. Ο ρόλος τους δηλαδή είναι να φιλτράρουν τον αέρα πριν πάει στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μέγεθός τους αυξάνεται υπερβολικά με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν την δίοδο του αέρα και την ομαλή αναπνοή από τη μύτη. Αυτό συμβαίνει συχνά σε άτομα που πάσχουν από επαναλαμβανόμενες ρινίτιδες (ιογενής, μικροβιακή, αλλεργική), ενώ ορισμένες φορές η αιτία της υπερτροφίας παραμένει άγνωστη. Οι αλόγιστη χρήση αποσυμφορητικών μύτης οδηγεί σε μια άλλη μορφή ρινίτιδας (φαρμακευτική) η οποία μπορεί εξίσου να προκαλέσει υπερτροφία των κογχών.  Οι κάτω ρινικές κόγχες λόγω της ανατομικής τους θέσης (χαμηλά και κοντά στα ρουθούνια) αν μεγαλώσουν αρκετά μπορούν να δώσουν συμπτώματα ρινικής απόφραξης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνοή από το στόμα (ξηροστομία, συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού), διαταραχές ύπνου (ροχαλητό, άπνοιες), πονοκέφαλο και λοιμώξεις της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων λόγω εγκλωβισμού της παραγόμενης βλέννης. 

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν; 

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται πολύ εύκολα από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο με την απλή ρινοσκόπηση της μύτης. Οι ρινικές κόγχες βρίσκονται στα πλαϊνά τοιχώματα τις ρινικής κοιλότητας, μέσα στη μύτη, και οι κάτω είναι ορατές σε όλο το μήκος τους με τη χρήση ρινοσκοπίου. Ο γιατρός θα ελέγξει επιπλέον την πιθανότητα στραβού διαφράγματος που αν υπάρχει, επιδεινώνει τα συμπτώματα της πάθησης. Υπάρχει περίπτωση να υποβληθείτε σε ενδοσκόπηση της μύτης με κάμερα για τον πλήρη έλεγχο των βαθύτερων κοιλοτήτων της μύτης. Ένα πλήρες ιστορικό είναι πάντα χρήσιμο για την αναγνώριση της αιτίας της υπερτροφίας και για την αποφυγή επιπλοκών (πχ. αιμορραγία σε ασθενή που λαμβάνει αντιπηκτικά).

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποια η διαδικασία της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός αν συνδυαστεί με άλλες παρεμβάσεις της μύτης. Θα τοποθετηθούν βαμβάκια με τοπικό αναισθητικό στις ρινικές θαλάμες και οι κόγχες θα αναισθητοποιηθούν με την χρήση ξυλοκαΐνης σε ενέσιμη μορφή. Λίγα λεπτά μετά, αφού δράσει η αναισθησία θα ξεκινήσει η επέμβαση η οποία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Η κογχοπλαστική μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους όπως με λέιζερ, με μικροεκτομή (microdebrider) και με αφαίρεση τμήματος του οστού στις περιπτώσεις που αυτό είναι πολύ μεγάλο (απαιτεί γενική αναισθησία). Η μέθοδος επιλογής μας είναι η κογχοπλαστική με ραδιοσυχνότητες όπου εφαρμόζονται ραδιοκύματα που προκαλούν ελεγχόμενο θερμικό έγκαυμα και συρρίκνωση του υποβλεννογόνου της κόγχης. Ο βλεννογόνος πρέπει να μην τραυματιστεί για να μην χάσει την λειτουργικότητά του. Η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η τεχνική ευκολία της συγκεκριμένης μεθόδου δικαιολογεί την ευρεία χρησιμοποίηση της στη σύγχρονη ιατρική πράξη.

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την εγχείρηση;

Μετά την εγχείρηση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιστρέψει άμεσα σπίτι του, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία, και χωρίς βαμβάκια ή γάζες μέσα στη μύτη. Η αναπνοή βελτιώνεται αμέσως μετά την επέμβαση ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα το έχετε σε περίπου 2-3 εβδομάδες. Με το πέρας της εγχείρησης θα δοθεί αντιβίωση από το στόμα, ρινικές πλύσεις και κρέμα για τη μύτη για 1 εβδομάδα. Τις πρώτες μέρες, καλό είναι να γίνονται συχνοί καθαρισμοί στο ιατρείο για την απομάκρυνση κρουστών και βλέννας που θα παράγονται αντιδραστικά. Η επέμβαση είναι γενικά ανώδυνη, τόσο κατά την διάρκεια της όσο και μετά. Οι επιπλοκές που μπορούν να συμβούν είναι η αιμορραγία, η δημιουργία συμφύσεων (ουλές στη ρινική κοιλότητα) και η λοίμωξη της μύτης. Τα παραπάνω αποφεύγονται εύκολα με τη τακτική μετεγχειρητική εξέταση από τον γιατρό σας.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Μπορώ να επιστρέψω άμεσα στην καθημερινότητα μου;

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε κογχοπλαστική μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους από την επόμενη ημέρα. Η μύτη θα είναι βουλωμένη και μπορεί να στάζει λίγο την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποφεύγεται το φύσημα μύτης, η ζέστη και η άρση βάρους για να αποφύγουμε την αιμορραγία. Οι έντονες αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται για περίπου 1 μήνα. Με τις τακτικές ρινικές πλύσεις και την τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών η επέμβαση είναι εύκολα ανεκτή από κάθε ασθενή. 

Ποιο το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος και οι τιμές της επέμβασης είναι προσιτές, ωστόσο για να μάθετε ακριβώς πόσο κοστίζει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς εξαρτάται την περίπτωση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Μίλησαν για τον γιατρό

Κωστας Τσιαμαντας
Κωστας Τσιαμαντας
18. Μάιος, 2022.
Το καλύτερο ιατρείο με τα καλύτερα χέρια ΩΡΛ
Ioannis Georgakopoulos
Ioannis Georgakopoulos
25. Aρίλιος, 2022.
Τόσα χρόνια δεν τον αλλάζω με τίποτα Απλός , υπομονετικός , ακούει και δίνει λύσεις . ΛΎΣΕΙΣ Όχι αστεια
Αποστολησ Γραβανησ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ
8. Δεκέμβριος, 2021.
Έκανα χειρουργείο διαφράγματος και δεν κατάλαβα τίποτα από πόνο τον συνιστώ με 1000 Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Giorgos Kastos
giorgos Kastos
11. Iούνιος, 2021.
Είναι. Ο. Τέλειος γιατρός και στη δουλειά του και πάνω απολα άνθρωπος με Α κεφαλαίο!!!!!!!🔝🔝🔝
Νάνσυ Μάρκου
Νάνσυ Μάρκου
24. Φεβρουάριος, 2021.
Ο καλύτερος ιατρός!! Απίστευτος άνθρωπος και τρομερός επιστήμων! ❤
Eleni Kan
eleni kan
15. Oκτώβριος, 2020.
Ο άνθρωπος είναι Θεός!!!Υπέροχος άνθρωπος και γιατρός!.Αν δεν ήταν αυτός εγώ δεν θα υπήρχα τώρα!!!!
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ