...

Κογχοπλαστική

Home  /  Κογχοπλαστική
Γράφει ο Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων Παίδων, Δρ. Κωνσταντίνος Σουλαντίκας MD, MSc, PhD.

Τι είναι η κογχοπλαστική;

Κογχοπλαστική ονομάζεται η επέμβαση συρρίκνωσης των κάτω ρινικών κογχών της μύτης. Οι κόγχες είναι οστέινες δομές στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας που περιβάλλονται από ένα στρώμα υποβλεννογόνου και ένα στρώμα βλεννογόνου. Είναι τρεις σε κάθε ρουθούνι και συμμετέχουν στην αύξηση της θερμότητας του εισπνεόμενου αέρα καθώς και στην εφύγρανσή του. Ο ρόλος τους δηλαδή είναι να φιλτράρουν τον αέρα πριν πάει στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μέγεθός τους αυξάνεται υπερβολικά με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν την δίοδο του αέρα και την ομαλή αναπνοή από τη μύτη. Αυτό συμβαίνει συχνά σε άτομα που πάσχουν από επαναλαμβανόμενες ρινίτιδες (ιογενής, μικροβιακή, αλλεργική), ενώ ορισμένες φορές η αιτία της υπερτροφίας παραμένει άγνωστη. Οι αλόγιστη χρήση αποσυμφορητικών μύτης οδηγεί σε μια άλλη μορφή ρινίτιδας (φαρμακευτική) η οποία μπορεί εξίσου να προκαλέσει υπερτροφία των κογχών.  Οι κάτω ρινικές κόγχες λόγω της ανατομικής τους θέσης (χαμηλά και κοντά στα ρουθούνια) αν μεγαλώσουν αρκετά μπορούν να δώσουν συμπτώματα ρινικής απόφραξης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνοή από το στόμα (ξηροστομία, συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού), διαταραχές ύπνου (ροχαλητό, άπνοιες), πονοκέφαλο και λοιμώξεις της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων λόγω εγκλωβισμού της παραγόμενης βλέννης. 

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν; 

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται πολύ εύκολα από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο με την απλή ρινοσκόπηση της μύτης. Οι ρινικές κόγχες βρίσκονται στα πλαϊνά τοιχώματα τις ρινικής κοιλότητας, μέσα στη μύτη, και οι κάτω είναι ορατές σε όλο το μήκος τους με τη χρήση ρινοσκοπίου. Ο γιατρός θα ελέγξει επιπλέον την πιθανότητα στραβού διαφράγματος που αν υπάρχει, επιδεινώνει τα συμπτώματα της πάθησης. Υπάρχει περίπτωση να υποβληθείτε σε ενδοσκόπηση της μύτης με κάμερα για τον πλήρη έλεγχο των βαθύτερων κοιλοτήτων της μύτης. Ένα πλήρες ιστορικό είναι πάντα χρήσιμο για την αναγνώριση της αιτίας της υπερτροφίας και για την αποφυγή επιπλοκών (πχ. αιμορραγία σε ασθενή που λαμβάνει αντιπηκτικά).

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Ποια η διαδικασία της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός αν συνδυαστεί με άλλες παρεμβάσεις της μύτης. Θα τοποθετηθούν βαμβάκια με τοπικό αναισθητικό στις ρινικές θαλάμες και οι κόγχες θα αναισθητοποιηθούν με την χρήση ξυλοκαΐνης σε ενέσιμη μορφή. Λίγα λεπτά μετά, αφού δράσει η αναισθησία θα ξεκινήσει η επέμβαση η οποία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Η κογχοπλαστική μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους όπως με λέιζερ, με μικροεκτομή (microdebrider) και με αφαίρεση τμήματος του οστού στις περιπτώσεις που αυτό είναι πολύ μεγάλο (απαιτεί γενική αναισθησία). Η μέθοδος επιλογής μας είναι η κογχοπλαστική με ραδιοσυχνότητες όπου εφαρμόζονται ραδιοκύματα που προκαλούν ελεγχόμενο θερμικό έγκαυμα και συρρίκνωση του υποβλεννογόνου της κόγχης. Ο βλεννογόνος πρέπει να μην τραυματιστεί για να μην χάσει την λειτουργικότητά του. Η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η τεχνική ευκολία της συγκεκριμένης μεθόδου δικαιολογεί την ευρεία χρησιμοποίηση της στη σύγχρονη ιατρική πράξη.

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την εγχείρηση;

Μετά την εγχείρηση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιστρέψει άμεσα σπίτι του, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία, και χωρίς βαμβάκια ή γάζες μέσα στη μύτη. Η αναπνοή βελτιώνεται αμέσως μετά την επέμβαση ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα το έχετε σε περίπου 2-3 εβδομάδες. Με το πέρας της εγχείρησης θα δοθεί αντιβίωση από το στόμα, ρινικές πλύσεις και κρέμα για τη μύτη για 1 εβδομάδα. Τις πρώτες μέρες, καλό είναι να γίνονται συχνοί καθαρισμοί στο ιατρείο για την απομάκρυνση κρουστών και βλέννας που θα παράγονται αντιδραστικά. Η επέμβαση είναι γενικά ανώδυνη, τόσο κατά την διάρκεια της όσο και μετά. Οι επιπλοκές που μπορούν να συμβούν είναι η αιμορραγία, η δημιουργία συμφύσεων (ουλές στη ρινική κοιλότητα) και η λοίμωξη της μύτης. Τα παραπάνω αποφεύγονται εύκολα με τη τακτική μετεγχειρητική εξέταση από τον γιατρό σας.

Άμεση διάγνωση στο πρόβλημα που σας απασχολεί!

Μπορώ να επιστρέψω άμεσα στην καθημερινότητα μου;

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε κογχοπλαστική μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους από την επόμενη ημέρα. Η μύτη θα είναι βουλωμένη και μπορεί να στάζει λίγο την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποφεύγεται το φύσημα μύτης, η ζέστη και η άρση βάρους για να αποφύγουμε την αιμορραγία. Οι έντονες αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται για περίπου 1 μήνα. Με τις τακτικές ρινικές πλύσεις και την τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών η επέμβαση είναι εύκολα ανεκτή από κάθε ασθενή. 

Ποιο το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος και οι τιμές της επέμβασης είναι προσιτές, ωστόσο για να μάθετε ακριβώς πόσο κοστίζει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς εξαρτάται την περίπτωση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Μίλησαν για τον γιατρό

Θεός
Πάνος Νούχο
Πάνος Νούχο
Ποιότητα συνεργασίας
Δημητρησ Σιουτησ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ
Antonia kouzoumi Ο γιατρός Σουλαντικας δεν υπάρχει είναι άριστος κ καταρτισμενος επιστήμονας κ πανω απ’ολα άνθρωπος ενάμιση μήνα ήμουνα ξάπλα στο κρεβάτι μετά από ένα πρόβλημα στο λαβύρινθο κ λάθος διαγνώσεις ο γιατρός μου βρήκε το πρόβλημα κ σε δεκαπέντε μέρες με σήκωσε κ ήδη επέστρεψα στην εργασία μου γιατρέ μου να σε έχει ο θεός καλά κ να βοηθάς τον κόσμο που έχει προβλήματα καλή χρονιά κ στη γραμματεία που είναι ευγενέστατη κ σε ευχαριστώ για ολα
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Panagiwtis Kwnstantinopoulos
Μόλις 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, απ’ ότι βλέπω και καταλαβαίνω, μου έχεις κάνει μια μυτούλα του ονείρου, έχεις την αγάπη μου για πάντα !!
Panagiotopoulou Evagelia
Panagiotopoulou Evagelia
Εξαιρετικέ μου γιατρέ σε ευχαριστώ πολύ που μού έδωσες πίσω την αναπνοή μου,που κατάφερες να μού αποκαταστήσεις την φωνή μου,που μού στάθηκες τόσο εμψυχωτικά στην αποθεραπεία μου!! Σού εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σε έχει πάντα καλά εσένα και την οικογένειά σου!!
Νίκη Τάρλα
Νίκη Τάρλα
Είναι κάνα μισάωρο τώρα που μ έβαλαν στο δωμάτιο απ το χειρουργείο. Μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε μέγεθος αυγού απ την παρωτίδα (παρωτιδεκτομή) που απαιτεί λεπτότατο χειρισμό και εμπειρία απ το γιατρό! Ήμουν ΑΠΟΣΤΕΥΤΑ αγχωμένος διότι αν κάτι δε γίνει σωστά και τραυματιστεί το προσωπικό νεύρο μπορεί στο εξής να μην μπορείς να ξανά κλείσεις το μάτι σου, να κρεμάσει το χείλος σου κλπ κάτι που θεωρείται αναπηρία. Η επέμβαση θεωρείτε επιτυχημένη ακόμα και αν έχεις κάποια πάρεση του νεύρου για 6-12 μήνες. Εγώ ήδη παρατηρώ ότι δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ, το πρόσωπο μου κινείται ακριβώς όπως πριν ,σαν να μην την έκανα! Και ακόμα δεν πονάω καθόλου! Επίσης η ΩΡΛ Κλινικη Αθηνών είναι ένας εξαιρετικός χώρος, πεντακάθαρος, βαριά εξοπλισμένος με μηχανήματα και πολύ πολύ οργανωμένος από ένα πολύ πρόθυμο και οργανωμένο προσωπικό! Εν κατακλείδι αυτός ο γιατρός κάνει τα δύσκολα εύκολα! Οποιοδήποτε θέμα και να έχετε ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως να ξέρετε ότι θα είστε στα χέρια του καλύτερου! Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του χειρουργείου, τώρα περιμένω να περάσει λίγο ο καιρος να κάνω διάφραγμα και ρινοπλαστική! Να τον έχει καλά ο θεός!!! Ευχαριστώ!!! Αντώνης Νικολάου
Αntonis Ν
Αntonis Ν
Εξαιρετικός ιατρός και άνθρωπος. Σε όλη την πορεία της επέμβασης μου ήταν δίπλα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.
Stelios Petroglou
Stelios Petroglou
Ονομάζομαι Καρκατζούλης Γεώργιος και είμαι συνάδελφος ΩΡΛ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο κ. Σουλαντίκα για την επιτυχημένη επέμβαση που πραγματοποίησε στο ρινικό διάφραγμα και στα ιγμόρειά μου. Για εμάς τους γιατρούς η μεγαλύτερη επιβράβευση μετά την αναγνώριση από τους ίδιους τους ασθενείς μας είναι να μας εμπιστεύονται, ειδικά για χειρουργείο, οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Όπως εγώ εμπιστεύτηκα τον Κώστα Σουλαντίκα.
Georgios Karkatzoulis
Georgios Karkatzoulis